Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u prekidu godinu dana

Abas neće popustiti pritiscima SAD-a za nastavak pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se ne prekine izraelska izgradnja naselja na Zapadnoj obali, Palestina ne nastavlja s pregovorima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je kako će se oduprijeti novom američkom pritisku za nastavak pregovora ako Izrael prije toga u potpunosti ne prekine izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Ta tvrdnja, izrečena u Abasovu razgovoru za egipatsku radijsku postaju Glas Arapa emitiranom u četvrtak, djeluje prilično obeshrabrujuće u odnosu na američke napore za obnovom pregovora, koji su u prekidu više od godine dana.

Pročitajte i ovo Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

Na pitanje o tome kako će reagirati na moguće američko inzistiranje na trenutačnom nastavku razgovora, Abas je odgovorio - 'To nećemo prihvatiti, a o svojem smo stajalištu već izvijestili američku administraciju'. Također je napomenuo kako je pritisak SAD-a da se pregovori nastave, a da se prije toga potpuno ne prekine gradnja naselja, 'nepravedan'. Djelomično, 10-mjesečno zamrzavanje gradnje, koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio u studenom, Abas smatra nedovoljnim za nastavak mirovnih pregovora u svrhu prekida desetljetnih židovsko-palestinskih sukoba.

Abas bi se tijekom dana u Ramalahu trebao sastati s Jimom Jonesom, savjetnikom američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost, a potom bi se Jones u Jeruzalemu trebao sastati i s Netanyahuom. Sljedećih bi dana u tu regiju trebao stići i američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene