Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rad slovenske koalicijske vlade neuspješnim trenutačno ocjenjuje 67,9 posto Slovenaca, govori rezultat je najnovije mjesečne ankete koju agencija Ninamedia radi za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' I televizijsku postaju POP-TV.


Prema ispitivanju koje je objavio 'Dnevnik', dio onih koji rad vlade ocjenjuju neuspješnim povećao se za sedam postotnih bodova u odnosu na veljaču ove godine. Premijera Boruta Pahora donekle može utješiti to što je nakon stalnog pada iz proteklih mjeseci ponovo porasla popularnost stranke koju vodi. U slučaju kad bi u nedjelju u Sloveniji bili održani parlamentarni izbori, Pahorovi Socijalni demokrati (SD) dobili bi 19,3 posto glasova. Time je jako smanjen zaostatak socijaldemokrata za Slovenskom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera, a sada oporbenog čelnika Janeza Janše, za koju se opredijelilo 19,4 posto ispitanika.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenci za blokadu, protiv referenduma Slika nije dostupna Slovenija: Konzultacije s političkim strankama uvezi pitanja s Hrvatskom

Na trećem mjestu je stranka Liberalna demokracija Slovenije (LDS) koju vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, s 5,3 postotnom potporom, a na četvrtom Slovenska demokratska stranka (SNS) Zmage Jelinčiča s 4,9 posto. Slijede ih liberalna stranka Zares (4,6 posto), Demokratska stranka umirovljenika DeSUS (4 posto) i SLS (3,1 posto). U odnosu na ispitivanje u veljači, kada je imala 7,9 posto potpore birača i bila treća stranka nakon Janšine i Pahorove, u ožujku je najviše izgubila Jelinčičeva stranka SNS.

Cijena korupcijskog skandala?

Slovenski analitičari to pripisuju skandalu u kojemu je ta stranka osumnjičena za 'trgovanje glasovima' u parlamentu zbog čega je Jelinčiču prije dva tjedna na kratko vrijeme bila oduzeta sloboda. Jelinčič je i dalje pod sumnjom da je upleten u korupcijski skandal zbog kojega je ostavku već dao ministar za poljoprivredu Milan Pogačnik. Jelinčičevu zastupniku Srečku Prijatelju određen je jednomjesečni pritvor u kojemu se sada nalazi. Osumnjičen za ucjenu i prijetnje poduzetniku, koji mu je navodno odbio isplatiti visoku proviziju iz trgovine zemljištima za terminal luke Kopar. (Hina)