Obavijesti Video Pretražite Navigacija

64-godišnjak planira skok padobranom s visine od 40 tisuća metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski avanturist star pune 64 godine nada se da će skokom s padobranom s visine od 40 tisuća metara odjedanput srušiti čak četiri svjetska rekorda, prenio je kanadski tisak u subotu.

Umirovljeni vojni časnik Michel Fournier želio bi nakon leta balonom na dosad najvišoj visini na kojoj je balon letio padobranom skočiti duže, brže i dalje no što je to dosad ijedan čovjek uspio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provela dan s najelitnijom postrojbom VIDEO Pogledajte skok padobranom reporterke Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Zapanjujuća nezgoda VIDEO Padobran mu se prerano otvorio i zapeo za helikopter!

Na svojoj internetskoj stranici Fournier je naveo kako je projekt prvotno planiran za nedjelju morao biti odgođen za ponedjeljak zbog loših vremenskih uvjeta.

"Nije riječ o rušenju svjetskih rekorda", rekao je Fournier koji živi u North Battlefordu u pokrajini Saskatchewan u srcu Kanade. "Puno su važniji rezultati tog pothvata za poboljšanje sigurnosti u svemirskim letovima", napisao je odvažni Fournier na svojoj internetskoj stranici.

Francuz je već dva puta uzaludno pripremao sve za svoj "super skok", ali su ga dosad uvijek vremenske neprilike spriječile u provedbi. Sada se namjerava sa stratosferskim balonom podići na visinu od 40 tisuća metara i odatle u posebnom odijelu zaštićenom od tlaka skočiti u dubinu. U slobodnom padu Fournier namjerava s brzinom većom od 1150 km/h probiti zvučni zid. Tek na visini od 6 tisuća metara namjerava otvoriti padobran kako bi se polako spustio na tlo. Ovisno o vremenu, skok bi mogao trajati do 15 minuta.

Stručnjaci upozoravaju da mu prijeti niz opasnosti. Na planiranoj visini s koje bi skočio nema dovoljno kisika za disanje. Osim toga bi zbog pritiska tlaka Fournier mogao izgubiti svijest. Njegovo specijalno odijelo i kaciga ispunjena kisikom trebali bi ga sačuvati tih opasnosti.

Francuske vlasti nisu odobrile Fournierov projekt na svom tlu zbog njegove opasnosti. Zbog toga je Fournier preselio u Kanadu gdje se već godinama priprema za taj eksperiment. Na terenu u Saskatchewanu se nalazi s timom od 40 stručnjaka s kojima priprema svoj super-skok.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene