Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovori sa strankama

527 dana bez vlade: Kralj traži izlaz iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski kralj Albert II. primat će tijekom čitavog dana čelnike stranaka koji pregovaraju o sastavljanju vlade, pokušavajući pronaći izlaz iz političke krize u koju je zemlja zapala nakon ostavke mandatara za sastavljanje nove vlade Elia Di Rupa.

Albert II. će se cijeli dan konzultirati s čelnicima u svom dvorcu u Ardenima, na jugu zemlje, gdje se oporavlja od operacije nosa.

Di Rupo, predsjednik frankofonske Socijalističke stranke (PS) u ponedjeljak je zatražio od kralja da ga razriješi dužnosti mandatara, zbog blokade pregovora između desničarskih i ljevičarskih stranaka u vezi s proračunom.

Kralj je tu ostavku 'privremeno odbacio' i pozvao pregovarače da 'razmisle i upoznaju se s mogućim posljedicama neuspjeha' te da 'djelatno traže rješenje'.

Albert II. će pod zadnje primiti čelnike liberalnih stranaka koje domaća javnost smatra odgovornima za prekid pregovora.

Političari i mediji kao najbolje rješenje ističu nastavak pregovora pod vodstvom Di Rupa, s istih šest stranaka (tri flamanske i tri frankofonske).

Belgija je već 527 dana bez vlade, što je svjetski rekord zbog kojeg su ogorčeni i javnost i glasila. Dnevni list La Derniere Heure upozorava na novu krizu zbog 'neodgovornosti', a flamanski dnevnik De Morgen poziva na 'sprječavanje katastrofe'. 'Dosta je!', poručuje Le Soir, pozivajući političku klasu da prekine tu 'opetovanu teatralizaciju' krize. (Hina)

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Slika nije dostupna Hoće još Bivši kralj ogorčen zbog premalog 'džeparca' od 923.000 eura

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene