Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak bilježe i rast

Postali svjetski prvaci: Belgija 365 dana funkcionira bez vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bez vlade, u zemlji sve odlično funkcionira. Zabilježen je ekonomski rast, povećao se izvoz, strana ulaganja i dalje ne jenjavaju, a i predsjedanje Europskom unijeom tijekom 2010. je ocijebnjeno vrlo uspješnim.

Belgija je u zadnjih godinu dana skupla neke zanimljive svjetske rekorde. U odmaralištu Ostend isklesna je najveća skulptura od sira, i to od nešto više od tone sira. U lipnju je barmen u gradu Hammeu 102 sata bez prekida posluživao pivo u svom kafiću, a u kolovozu je više od 2800 ljudi u Ostenu vrtjelo hula-hup.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Ipak, svjetski rekord koji su jučer 'osvojili' nikako nije za pohvalu. Naime, jučer je isteklo 365 dana kako Belgija nema vladu. Prošlog studenog Irak je bio rekorder s 249 dana bez vlade, a Belgija je uspjela potući i taj rekord, donosi BBC. Povodom toga otvorena je i web stranica koja broji dane koliko je Belgija bez vlade, a kada su srušili irački rekord na stranici je pisalo: 'Uspjeli smo!'.

Još od izbora 13. lipnja 2010. goine Belgiju vodi prijelazna vlada zbog velike razlike između Flamanaca i Valonaca nisu mogle dogovoriti. 'Tehnički ova prijelazna vlada može voditi zemlju do idućih parlamentarnih izbora 2014. godine', objasnio je BBC-u politički komentator David Sinardet. Problem pri oformljavanju vlade prije godinu dana je nastao bog toga što što flamanski nacionalisti žele veću autonomiju za svoj dio države, a socijalisti koji su većinom u frankofonskom dijelu zemlje na to nikako ne pristaju.

Iako se nadaju pomirenju stranačkih razlika Belgijanci se ne mogu požaliti na stanje u državi bez vlade. Iz dana u dan politički sve funkcionira. Zabilježen je ekonomski rast, povećao se izvoz, strana ulaganja i dalje ne jenjavaju, a i predsjedanje Europskom unijeom tijekom 2010. je ocijebnjeno vrlo uspješnim. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene