Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poziv nogometnim navijačima da ne kupuju seks

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko ženskih nevladinih udruga pokrenulo je uoči Europskog nogometnog prvenstva "EURO 2008" kampanju kojom žele senzibilizirati javnost na problem trgovanja ženama u svrhu prostitucije, pri čemu posebno pozivaju nogometne navijače da "ne kupuju seks".

Centar za žrtve rata - ROSA, Mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i Ženska mreža Hrvatske uputili su danas apel pod nazivom "Igrajte fer, ne kupujte seks" u kojemu se javnost, a posebice nogometne navijače, podsjeća da prostitucija i trgovanje ženama zbog seksualnog iskorištavanja ne bi postojali bez potražnje.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Ženske udruge upozoravaju da će "EURO 2008" u Švicarskoj i Austriji privući velik broj navijača, ali i organizatore prostitucije i trgovce ljudima koji će lažnim obećanjima, ucjenama i prisilom dovesti djevojke iz različitih zemalja, pa tako i Hrvatske, te ih nuditi navijačima kao popratni oblik zabave.

No, udruge upozoravaju da naličje takve "ponuđene zabave" otkriva drukčiju stvarnost, a to je svakodnevno ekstremno fizičko i psihičko zlostavljanje žena u prostituciji koje su vrlo često navučene na drogu i alkohol.

"Dok međunarodni standardi sporta promoviraju jednakost, međusobno poštivanje i nediskriminaciju, kao popratni dio sportskih manifestacija događa se drastično kršenje temeljnih ženskih ljudskih prava", upozoravaju udruge.

U apelu se ističe da je prostitucija dehumanizirajuća jer ženu svodi na objekt, ali i štetna za cijelo društvo jer podržava neravnopravnu raspodjelu moći među spolovima.

Udruge navode da je lani u Hrvatskoj otkriveno 15 žrtava trgovanja, među kojima je devet žena koje su završile u zapadnoeuropskim zemljama radi prostituiranja.

U apelu se navode i tvrdnje Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (FNUAP) da svake godine četiri milijuna žena i djece postaju žrtvama trgovanja ljudima, od kojih čak 90 posto u svrhu prostitucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene