Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko ženskih nevladinih udruga pokrenulo je uoči Europskog nogometnog prvenstva "EURO 2008" kampanju kojom žele senzibilizirati javnost na problem trgovanja ženama u svrhu prostitucije, pri čemu posebno pozivaju nogometne navijače da "ne kupuju seks".


Centar za žrtve rata - ROSA, Mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i Ženska mreža Hrvatske uputili su danas apel pod nazivom "Igrajte fer, ne kupujte seks" u kojemu se javnost, a posebice nogometne navijače, podsjeća da prostitucija i trgovanje ženama zbog seksualnog iskorištavanja ne bi postojali bez potražnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Tražite posao? Spavajte s prostitutkama, žele vas za to platiti! Slika nije dostupna Novinarka se prerušila u prostitutku: Evo što joj se dogodilo

Ženske udruge upozoravaju da će "EURO 2008" u Švicarskoj i Austriji privući velik broj navijača, ali i organizatore prostitucije i trgovce ljudima koji će lažnim obećanjima, ucjenama i prisilom dovesti djevojke iz različitih zemalja, pa tako i Hrvatske, te ih nuditi navijačima kao popratni oblik zabave.

No, udruge upozoravaju da naličje takve "ponuđene zabave" otkriva drukčiju stvarnost, a to je svakodnevno ekstremno fizičko i psihičko zlostavljanje žena u prostituciji koje su vrlo često navučene na drogu i alkohol.

"Dok međunarodni standardi sporta promoviraju jednakost, međusobno poštivanje i nediskriminaciju, kao popratni dio sportskih manifestacija događa se drastično kršenje temeljnih ženskih ljudskih prava", upozoravaju udruge.

U apelu se ističe da je prostitucija dehumanizirajuća jer ženu svodi na objekt, ali i štetna za cijelo društvo jer podržava neravnopravnu raspodjelu moći među spolovima.

Udruge navode da je lani u Hrvatskoj otkriveno 15 žrtava trgovanja, među kojima je devet žena koje su završile u zapadnoeuropskim zemljama radi prostituiranja.

U apelu se navode i tvrdnje Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (FNUAP) da svake godine četiri milijuna žena i djece postaju žrtvama trgovanja ljudima, od kojih čak 90 posto u svrhu prostitucije.