Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pobijedilo je tržište, a ne nogomet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dodjele domaćinstva Eura 2012. Poljskoj i Ukrajini, članovi naše delegacije uglavnom se slažu da ključan element u odluci nije bio nogomet nego ekonomski razlozi.

- Nisam siguran da je pobijedio nogomet, izjavio je predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna Štimac: 'Bobana na čelo HNS-a'

Marković kaže kako je tročlana komisija UEFA-e koja je posljednje tri godine pratila rad zemalja kandidata praktički otpisala Poljsku i Ukrajinu. Samo Italija nam je bila konkurent, a ona je također obilježena skandalima.
 
- Što se to dogodilo preko noći ne znam, izjavio je Marković.

S njegovim riječima slaže se i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

- Odluka zapravo i nije preveliko iznenađenje. UEFA se očito žele proširiti na istok, na novo jako tržište. Očito se žele konačno malo odmaknuti od Liga petice, čiji su na neki način 'taoci', smatra Mateša.

Legendarna hrvatska desetka Zvonimir Boban, pak, smatra da su pobijedili bolji.

- Naravno da je ovo poraz, ali ne smijemo biti previše razočarani jer smo učinili sve što je u našoj moći da dobijemo domaćinstvo. Eto, vjerojatno su pobijedili bolji, rekao je Boban.

Naša delegacija vratila se potištena u Hrvatsku nešto iza 19 sati.


>> Italija razočarana odlukom UEFA-e

>> Mesić komentirao odluku UEFA-e

>> Hrvatskoj niti jedan glas, Poljska i Ukrajina domaćini Eura 2012.

Iako se vjerovalo da UEFA neće dodijeliti još jedno 'udruženo' domaćinstvo (nakon što je EURO 2000. održan u Belgiji i Nizozemskoj, a EURO 2008. se održava u Švicarskoj i Austriji), upravo se to ipak dogodilo.
 
Odluku o organizatoru objavio je predsjednik UEFA-e Michel Platini u gradskoj vijećnici u Cardiffu. Poljska i Ukrajina domaćinstvo su dobile već nakon prvog kruga glasovanja u kojem su dobili 8 od 12 glasova članova Upravnog odbora UEFA-e. Talijani su dobili četiri, dok hrvatsko-mađarska kandidatura nije dobila povjerenje niti jednog člana IO UEFA-e. 

"Ovo je doista veliko iznenađenje. Prije izbora Italija je slovila kao lagani favorit ispred Hrvatske i Mađarske, a na kraju su pobijedili Poljska i Ukrajina. Teško mi je sada reći što je
presudilo", rekao je Robert Prosinečki. 

"Čitava naša delegacija nadala se da ćemo dobiti EP.
Možda ipak nismo dovoljno lobirali. Teško je reći što je odlučilo, no treba podsjetiti da je Ukrajinac Surkis član Izvršnog odbora, i premda on nije mogao glasovati vjerojatno je imao veliki utjecaj na odluku članova Izvršnog odbora", dodao je Aljoša Asanović.

"Oko 85 milijuna ljudi sada s nestrpljenjem očekuje ovaj veliki nogometni događaj. Prijateljstvo naša dva naroda traje već stoljećima, a ovaj veliki turnir će biti još jedan važan događaj u našoj povijesti", kazao je predsjednik Poljskog nogometnog saveza Michal Listkiewicz, a slično je dodao i njegov ukrajinski kolega. 

"Prije 15 godina Ukrajina je dobila veliku priliku da se formira kao neovisna država. Tu smo priliku iskoristili, a sada smo u Cardiffu dobili još jednu veliku priliku za međunarodnu afrimaciju", rekao je predsjednik Nogometnog saveza Ukrajine Grigorij Surkis. 

Izboru domaćina EURA 2012. nazočio je i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

"Dobijanje domaćinstva EP u nogometu sjajna je prilika za Ukrajince i Poljake da ugoste najbolje predstavnike europske nogometne obitelji i organiziraju izvanredan sporski događaj. Mi smo sposobni za organizaciju ovog događaja na najvišoj razini, a milijunima navijača moći ćemo pokazati nezaboravan šarm naših gradova koji odišu poviješću, te im pokazati čuvenu slavensku gostoljubivost i kulturu", rekao je Juščenko.

Pobjeda Poljske i Ukrajine ocijenjena je kao veliko iznenađenje jer je Italija bila favorit, dok je iz Hrvatske forsiran stav da je hrvatsko-mađarska kandidatura najbolje predstavljena. 

"Naravno da smo razočarani, ali poraz moramo prihvatiti dostojanstveno. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći, a što se događalo iza kulisa mi to ne znamo. Treba ići dalje i mislim da moramo pokušati ponovno", rekao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany. 

Nekoliko minuta prije proglašenja domaćina, talijanska televizija RAI čak je bila objavila da je Italija dobila domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. 

Eurosport prenosi da je izbor UEFA-e vrlo rizičan, jer mnogi stadioni i infrastruktura trebaju velika ulaganja.
Inače, UEFA je još jučer odlučila da će na Europskom prvenstvu 2012. ipak sudjelovati 16 reprezentacija, a ne 24 kako je predlagano. 

EURO 2012. će biti prvo veliko natjecanje koje će se održati u istočnoj Europi od 1980. kada su održane Olimpijske igre u Moskvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene