Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novosel uskoro u Kući slavnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel primljen je u Kuću slavnih, koja se nalazi u američkom Springfieldu, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici košarkaške Kuće slavnih.

Novosel je treći državljanin Republike Hrvatske koji je primljen u Kuću slavnih, prije njega to su zbog igračkih dostignuća zaslužili Krešimir Ćosić (1996.) i Dražen Petrović (2002.).

Pročitajte i ovo Anto Đapić, Tomislav Tomašević - košarka za pamćenje Javio se i gradonačelnik Đapić se prisjetio košarkaških dana: ''Ja sam šiljio trice, za Tomaševića sam LeBron James'' Tomislav Tomašević Sportski duh VIDEO Neće pa neće: Tomašević pokušao zabiti koš, pogledajte kako je to izgledalo

Ulazak u Kuću slavnih najveće je priznanje koje se može dobiti u svijetu košarke. 

Ono što je filmskim djelatnicima nagrada Oscar, to je
košarkašima i košarkaškim djelatnicima ulazak u Kuću slavnih.

Novosel je jedan od četiri svjetska trenera koji imaju tri ili više
olimpijskih medalja. 

Sa reprezentacijom bivše SFRJ osvojio je olimpijsko zlato 1980., zatim srebro 1976. i broncu 1984. godine. Sa Cibonom je osvojio sve što se moglo, bio je višestruki državni prvak i osvajač kupa, te prvak Europe. 

Pod njegovim vodstvom reprezentacija bivše SFRJ prekinula je dugogodišnju dominaciju Sovjetskog Saveza i tada je nastala uzrečica da je "Novosel penicilin za Ruse".

Do ove godine Europa je imala tek 11 predstavnika u Kući slavnih. 

Među trenerima to su bili Rubini, Gomeljski, Diaz-Miguel, Aleksandar Nikolić i Gamba, zatim košarkaši Bjelov, Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Meneghin i Dražen Dalipagić, te košarkašica Semjonova.

>Službena inauguracija održat će se početkom rujna ove godine. 

Uz Novosela, tada će u Kuću slavnih biti uvedeni i američki treneri Phil Jackson, Roy Williams i Van Chancellor, španjolski trener Pedro Ferrandiz, američki košarkaški sudac Mendy Rudolph, te košarkaška momčad Texas Western, koja je 1966. osvojila naslov sveučilišnih prvaka SAD-a.

Phil Jackson je ulazak u Kuću slavnih zaslužio time što je osvojio devet naslova prvaka u NBA ligi.

Roy Williams bio je istaknuti trener u američkoj sveučilišnoj
košarci, doveo je Kansas i North Carolinu do NCAA Final Foura, a Van Chancellor je s košarkašicama Houston Cometsa osvojio četiri uzastopna naslova u WNBA ligi.

Španjolski trener Pedro Ferrandiz je sa Real Madridom 12 puta bio prvak Španjolske, te je osvojio četiri europske krune.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene