Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel primljen je u Kuću slavnih, koja se nalazi u američkom Springfieldu, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici košarkaške Kuće slavnih.


Novosel je treći državljanin Republike Hrvatske koji je primljen u Kuću slavnih, prije njega to su zbog igračkih dostignuća zaslužili Krešimir Ćosić (1996.) i Dražen Petrović (2002.).

Vezani članci Plenković i Marić s košarkaškom loptom Premijer i ministar odmjerili snage: Pogledajte je li s košarkaškom loptom spretniji Plenković ili Marić Plenković igra košarku Plenković otvorio školsku dvoranu, pa poentirao: Pogledajte premijerove košarkaške vještine

Ulazak u Kuću slavnih najveće je priznanje koje se može dobiti u svijetu košarke. 

Ono što je filmskim djelatnicima nagrada Oscar, to je
košarkašima i košarkaškim djelatnicima ulazak u Kuću slavnih.

Novosel je jedan od četiri svjetska trenera koji imaju tri ili više
olimpijskih medalja. 

Sa reprezentacijom bivše SFRJ osvojio je olimpijsko zlato 1980., zatim srebro 1976. i broncu 1984. godine. Sa Cibonom je osvojio sve što se moglo, bio je višestruki državni prvak i osvajač kupa, te prvak Europe. 

Pod njegovim vodstvom reprezentacija bivše SFRJ prekinula je dugogodišnju dominaciju Sovjetskog Saveza i tada je nastala uzrečica da je "Novosel penicilin za Ruse".

Do ove godine Europa je imala tek 11 predstavnika u Kući slavnih. 

Među trenerima to su bili Rubini, Gomeljski, Diaz-Miguel, Aleksandar Nikolić i Gamba, zatim košarkaši Bjelov, Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Meneghin i Dražen Dalipagić, te košarkašica Semjonova.

>Službena inauguracija održat će se početkom rujna ove godine. 

Uz Novosela, tada će u Kuću slavnih biti uvedeni i američki treneri Phil Jackson, Roy Williams i Van Chancellor, španjolski trener Pedro Ferrandiz, američki košarkaški sudac Mendy Rudolph, te košarkaška momčad Texas Western, koja je 1966. osvojila naslov sveučilišnih prvaka SAD-a.

Phil Jackson je ulazak u Kuću slavnih zaslužio time što je osvojio devet naslova prvaka u NBA ligi.

Roy Williams bio je istaknuti trener u američkoj sveučilišnoj
košarci, doveo je Kansas i North Carolinu do NCAA Final Foura, a Van Chancellor je s košarkašicama Houston Cometsa osvojio četiri uzastopna naslova u WNBA ligi.

Španjolski trener Pedro Ferrandiz je sa Real Madridom 12 puta bio prvak Španjolske, te je osvojio četiri europske krune.