Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Melbourneu je danas završilo 12. svjetsko prvenstvo u plivanju, kojeg ćemo najviše pamtiti po briljantnom 21-godišnjem Amerikancu Michaelu Phelpsu.


Phelps je osvojio sedam zlatnih medalja i time je nadmašio rekord Iana Thorpea, koji je na SP 2001. osvojio šest zlatnih odličja. 

Vezani članci Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati! Ministarstvo to želi promijeniti, no nema novca niti bazena… DNEVNIK.hr DNEVNIK.hr u siječnju obara sve rekorde – najveći broj stvarnih korisnika koje je ijedan hrvatski portal dosad ostvario

Nažalost, Phelps je ostao bez očekivanog osmog zlata, jer je američka štafeta 4x100 mješovito diskvalificirana u današnjim kvalifikacijama. 

Amerikanci su bili ogromni favoriti za zlato u štafeti, no glupost je napravio delfinaš Ian Crocker koji je u trećoj izmjeni skočio u vodu prije negoli je prsaš Scott Usher dotaknuo bazen.

Sa osmim zlatom Phelps bi nadmašio rekord legendarnog Marka Spitza, koji je na OI 1972. osvojio sedam zlatnih odličja.
Uz sedam zlatnih medalja, Phelps je na SP u Melbourneu postavio četiri svjetska rekorda u pojedinačnim disciplinama (200 i 400 metara mješovito, 200m delfin i 200m slobodno), te je sudjelovao u obaranju svjetskog rekorda američke štafete na 4x200 slobodno.

U ženskoj konkurenciji izdvojila se Australka Libby Lenton (22), koja je osvojila pet zlatnih medalja. Time je izjednačila rekord Amerikanke Tracey Caulkins po broju osvojenih zlatnih medalja na jednom svjetskom prvenstvu.

Na prošlom SP u Montrealu 2005. također su najuspješniji sudionici bili Michael Phelps i Libby Lenton.

Svjetsko prvenstvo u Melbourneu pamtit ćemo i po velikom broju svjetskih rekorda. Postavljeno je čak 15 svjetskih rekorda, a od toga broja 12 su postavili plivači i plivačice SAD-a.

U Montrealu je zabilježeno osam svjetskih rekorda, odnosno skoro upola manje.

Amerikanci su i dalje vodeća plivačka nacija. Osvojili su 40 medalja od čega 21 zlatnu. Rusija se probila na drugo mjesto po broju osvojenih medalja, pretekavši Australiju.