Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Međunarodne plivačke federacije (FINA) u srijedu je u Hrvatski plivački savez (HPS) stigla obavijest da je plivač Marko Stahija imao pozitivan nalaz na doping kontroli, obavljenoj 8. studenoga u Rijeci nakon treninga.


Zbog toga mu je izrečana privremena suspenzija zbog koje naš plivač neće moći nastupiti na Europskom prvenstvu koje se, od 13. do 16. prosinca, održava u Debrecenu.

Vezani članci Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati! Ministarstvo to želi promijeniti, no nema novca niti bazena… Slika nije dostupna Plivanje: Thorpe tuži L'Equipe

Iz istog razloga Marko Strahija je 2003. godine bio suspendiran na dvije godine, a nakon obavjesti iz HPS-a iz Debrecena se priopćenjem oglasio i Strahija.

- Kao i prošli put radi se o prisustvu hCG hormona u mom urinu. Pokušati ću ovu situaciju, iskoristiti da dokažem FINI da je to 'navodno' prisustvo hCG hormona u mom urinu produkt manjkavosti testa kojim se hormoni traže u urinu, a ne u krvi, ili pak specifičnosti mog tijela.

Prema mojim saznanjima, iz mog prošlog slučaja, postoji stručnjak u SAD (Lawrence A. Cole PhD) koji može analizom dokazati da li je 'navodni'hormon, hormon, ako je, da li je nastao sintetičkim ili prirodnim putem ili je rezultat prisutnosti tumora u mom tijelu. Zahtijevat ću da on bude prisutan na analizi B uzorka" stoji u priopćenju Marka Strahije.

Glavni tajnik HPS-a Tomislav Karlo kazao je da Strahija negira da je ikada uzimao nedozvoljena sredstva, ali da zbog suspenzije neće nastupiti na Europskom prvenstvu koje započinje sutra i na kojem će boje naše zemlje braniti 11 plivača i četiri plivaćice.