Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nogometna reprezentacija vjerojatno će biti među nositeljima prilikom ždrijebanja europskih kvalifikacijskih skupina za SP 2010. Ždrijeb će se održati u nedjelju, 25. studenog, u južnoafričkom Durbanu.


Nositelji devet skupina određuju se na temelju Fifinog renkinga (na kojem je Hrvatska na 10. mjestu), a to znači da bi nositelji u kvalifikacijama za SP 2010. trebali biti Italija, Španjolska, Njemačka, Češka, Francuska, Portugal, Nizozemska, Hrvatska i Grčka.

Vezani članci Slika nije dostupna Bilić: Drpić i Iličević umjesto Šimića i R. Kovača Slika nije dostupna Kvalifikacije za SP: 31 mjesto, 170 zemalja, 861 utakmica

U drugom "loncu" naći će se Engleska, Rumunjska, Škotska, Turska, Bugarska, Rusija, Poljska, Švedska i Izrael.

To znači da bi u kvalifikacijama za SP 2010. Hrvatska mogla ponovno biti u istoj skupini s Engleskom. Također, moguće je da nam ponovno protivnici budu Rusija, ili Izrael.

Na ždrijebu kvalifikacijskih skupina za SP 2010., koje će održati Južnoafričkoj Republici, bit će glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić i član stručnog stožera reprezentacije Aljoša Asanović.

U kvalifikacijama za SP 2010. sudjeluju 53 europske reprezentacije, koje će biti raspoređene u devet skupina (8 skupina sa 6 momčadi, te 1 skupina sa 5 momčadi). Direktni plasman na SP izborit će pobjednici skupina, dok osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija ide u doigravanje (dvije utakmice, kod kuće i u gostima). Pobjednici ta četiri para doigravanja također će izboriti SP 2010.