Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amaechi prvi NBA igrač koji je priznao da je gay

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Amaechi, bivši košarkaš NBA lige i reprezentativac Engleske, javno je priznao da je homoseksualac.

36-godišnji engleski centar je detalje iz svog života otkrio u autobiografiji "Čovjek u sredini" (Man in the Middle), koja će se na tržištu pojaviti tijekom veljače, 3 godine nakon kraja karijere. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas se bavi modom Mladi Šibenčanin odbacio svećeničku halju i priznao da je gay Slika nije dostupna Samo u Rusiji FOTO Srušili spomenik Steveu Jobsu! I to zbog čega!

On je prvi NBA igrač u povijesti koji je javno priznao svoju seksualnu orijentaciju, a tek šesti u američkom sportu općenito. 

Njegov je potez pohvalila i Martina Navratilova koja je i sama odavno priznala da ju privlače osobe istog spola.

Navratilova je ocijenila da sportaši moraju objaviti svoju seksualnu orijentaciju, jer među mladim homoseksualcima vlada epidemija samoubojstava.

"To je vrlo važno da se ta djeca ne osjećaju usamljeno. Mi smo njihovi idoli", dodala je Navratilova. 

Igrač Orlando Magica, Grant Hill, kaže da nije znao da je Amaechi homoseksualac dok je igrao za njegov klub, ali pozdravlja odluku da s time izađe u javnost. 

"Činjenica da je Jonh to napravio možda potakne i druge da izađu u javnost, bilo da još igraju ili su već u mirovini", rekao je Hill. 

Jedan od prvih ljudi NBA lige, David Stern, također smatra da seksualnost nije bitna. 

"Imamo jako šaroliko društvo, no pitanje je uvijek "Imate li igru?" I to je jedino važno", rekao je Stern. 

"Moraš vjerovati suigračima, kao i oni tebi. Ako si homoseksualac i ne priznaješ to onda nisi ni vrijedan povjerenja. Što se događa u svlačionici, to ostaje tajna", rekao je jedan od trenutno najboljih igrača NBA lige LeBron James. 

Amaechi je rođen u Massachusettsu, ali je odrastao u Engleskoj. U svojoj NBA karijeri odigrao je 301 utakmicu za četiri kluba u 5 sezona - Cleveland, Orlando, Houston i New York. 

Karijeru je okončao 2004. no vratio se da bi Engleskoj pomogao u osvajanju brončane medalje na prošlogodišnjim Commonwealth Igrama u Melbourneu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene