Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osvojivši drugo mjesto u posljednjoj utrci ove sezone, Velikoj Nagradi Brazila u Sao Paulu, Španjolac Fernando Alonso obranio je naslov svjetskog prvaka u formuli 1, čime je postao tek osmi pilot u povijesti kojem je to uspjelo.Trijumf na Autodromu Carlos Pace izborio je domaći dečko, Brazilac Filippe Massa za upravljačem Ferraria, dok je treće mjesto pripalo Jensonu Buttonu (Honda). 

Vezani članci Slika nije dostupna Zagreb obranio naslov dvoranskog prvaka Slika nije dostupna Kličko obranio naslov

Michael Schumacher se u posljednjoj utrci u karijeri na koncu morao zadovoljiti četvrtom pozicijom.

Alonsu je za obranu naslova u posljednjoj utrci trebao tek jedan bod, što je mladi Španjolac rutinski odradio. U tome su mu pomogli i novi problemi jedinog konkurenta Michaela Schuamchera kojem se u osmom krugu probušila guma. 

Premda je bio svjestan kako je u tom trenutku
sve gotovo, Alonso nije želio riskirati i bez ikakvog pritiska odradio je utrku i drugim mjestom potvrdio drugi uzastopni naslov. 

Iako se nakon odustajanja u Japanu, Michael Schumacher javno oprostio s naslovom prvaka bilo je sasvim jasno da će sedmerostruki svjetski prvak sve pokušati kako bi u svom posljednjem nastupu u Sao Paulo, ali ujedno i posljednjem nastupu u Formuli 1, izborio pobjedu i pritom se nadao da Alonso neće osvoji niti jedan bod. 

Međutim, sve nade u moguće čudo iščezle su u osmom krugu kada je Schumacheru prilikom pretjecanja Fisichelle pukla stražnja lijeva guma zbog čega je morao u boks.

Time se njegovi izgledi za osvajanje prvog mjesta nestali. U nastavku utrke pilot Ferraria se sjajnom vožnjom uspio vratiti sa začelja na četvrto mjesto.

Nakon što je pitanje svjetskog prvaka bilo razriješno već u ranoj fazi utrke, ostalo je otvoreno tko će ponijeti konstruktorski naslov. 

Renault je u Brazil stigao sa 195 bodova, devet više od Ferrarija i na koncu je uspio sačuvati prednosti i ponijeti naslov prvaka u poretku konstruktora.