Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmišljaj zeleno

Samo mjesec dana je dovoljno: Koliko je smanjeno zagađenje zraka u vrijeme koronakrize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirus nas je zatvorio u naše domove na puna dva i pol mjeseca. Svi smo bili prisiljeni prilagoditi se novoj stvarnosti, a ostati doma, ponašati se odgovorno i izlaziti samo kada je to najnužnije bio je svojevrstan imperativ kojeg smo se svi nastojali pridržavati. Iako je zbog pandemije palo raspoloženje, jednako kao i ekonomija, ipak u svemu treba pronaći nešto pozitivno. U ovom slučaju to je utjecaj korone na stanje našeg planeta.

Niti jedna bolest, rat ili recesija nije imala toliko dramatičan utjecaj na okoliš kao što je to imala ova pandemija koja još uvijek ne pokazuje znakove zaustavljanja. No ono što se zaustavilo jest naše kretanje. Prestali smo putovati autom, javnim prijevozom, zrakoplovima, tvornice su se zatvorile, a Zemlja je napokon mogla udahnuti punim plućima.

Trebalo je svega nekoliko tjedana, a ne godina, da se nebo u zagađenim gradovima očisti. Smog je primjerice u Indiji bio toliko gust da kada je nastupila korona, mnogi su bili iznenađeni što su odjednom mogli vidjeti Himalaju. S druge strane, voda se u Veneciji pročistila do te mjere da se nakon dugo vremena moglo vidjeti dno.

Iako svi volimo putovati i posjećivati strane zemlje, avioni su veliki zagađivači zraka. Upravo su oni ti koji proizvode velike količine CO2, a CO2 je taj koji grije naš planet i pospješuje globalno zatopljenje. Tijekom korone broj letova u Europi smanjen je za više od 80 %, a linije letova iz Europe za Ameriku i obrnuto smanjile su se s 485 na svega 90.

S manje aviona u zraku i automobila na cestama, emisija CO2 pala je za 4 do 8 %, odnosno za dvije do tri milijarde tona tog takozvanog toplog plina.

Unatoč tome što je korona ponovo pokucala na naša vrata, svi smo se već lagano opustili i vratili poznatoj svakodnevici, a vratile su se i naše navike. Tvornice su se ponovo otvorile i nastavljaju raditi, automobili i dalje zagušuju prometnice, a potreba za potrošnjom energije ponovo je prisutna. Kako se ne bismo vratili na staro, mnoge kompanije nastoje svojim proizvodima i inovacijama pridonijeti održivom svijetu i smanjiti emisije ovog plina u atmosferu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevidljivi ubojica PM čestice: Neprijatelj našeg zdravlja koji nas svakodnevno okružuje

Pročitajte i ovo 99% bakterija nestane u 30 minuta uz klima-uređaj s pročiščivaćem zraka Poboljšajte kvalitetu zraka Zrak u vašem domu može biti dvostruko zagađeniji nego vani. Pročitajte korisne savjete kako lakše disati u vlastita 4 zida

Jedna takva je i LG, koji naporno radi na stvaranju boljeg svijeta. Kako bi to ostvarili, postavili su si jasne ciljeve kojima iz dana u dan teže. Koristeći se naprednom tehnologijom, neprestano donose inovativna rješenja i revolucionarne proizvode kojima stavljaju planet na prvo mjesto.

Cilj im je proizvoditi ekološki osviještene proizvode od recikliranih materijala uz pomoću kojih će neutralizirati emisiju CO2 te povećati upotrebu obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Iako najpopularniji i najzastupljeniji, CO2 nije jedini zagađivač zraka. Tijekom prvog vala koronavirusa Zagreb je bio jedan od najzagađenijih gradova u svijetu, a krivac za to bile su PM čestice. Te lebdeće čestice sastoje se od kemijskih spojeva i čestica vode, a zbog svoje mikroskopske veličine nemoguće ih je vidjeti golim okom.

Kada govorimo o PM česticama, najčešće je riječ o PM10, PM1.0 i PM2.5 koje su promjerom manje od 10 µm, odnosno 1 µm i 2,5 µm. One sadrže štetne tvari i teške metale koji se dovode u vezu s brojnim zdravstvenim problemima, posebice onim respiratornim. Kada je njihova zastupljenost visoka, izlaske trebamo svesti na minimum.

Iako vjerojatno toga nismo ni svjesni, zrak u našem domu može biti mnogo zagađeniji od onoga vani. Na njega utječu vlaga, mirisi od kuhanja i pečenja te slaba ventilacija prostora. S obzirom na to da sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, udišemo zrak iznimno loše kvalitete. Najčešće je pun bakterija, virusa, dima, grinja, prašine ili pak plijesni.

Osim redovitog provjetravanja, postoje uređaji koji zrak u našem domu mogu učiniti čišćim. Danas su neki klima-uređaji opremljeni posebnom tehnologijom koja detektira PM čestice u zraku. Takav je i LG DUAlCOOL Pure, koji pomoću senzora za PM1.0 na zaslonu kroz četiri boje ukazuje na stupanj zagađenosti zraka. U slučaju detekcije ovih čestica ionski raspršivač i sustav filtracije ovog klima uređaja automatski ih neutralizira. Njegov posebni sustav filtracije koristi 5 milijuna negativno nabijenih iona za hvatanje i uklanjanje čestica fine i ultrafine prašine te je zbog toga idealan za sve astmatičare i alergičare. Indeks kvalitete zraka neprestano se mijenja kako se mijenja i zrak u zatvorenom prostoru, a koliko je zrak u našem domu čist, možemo provjeriti u svakom trenutku pritiskom tipke PM SENSOR.

LG klima uređaji sadrže i filter Plasmaster Ionizer. Riječ je o ionizatoru plazme koji pročišćava zrak od mirisa s više od 3 milijuna iona i štiti nas od štetnih čestica u zraku koje nas često mogu i zaraziti. Tako primjerice uređaj sterilizira 99,9 % bakterije E. coli u samo 30 minuta. Važno je reći da se sterilizira ne samo onaj zrak koji prolazi kroz klima uređaj već i onaj koji se nalazi u njegovoj neposrednoj okolini.

Tu je i Dual Protection Filter, odnosno filter koji pruža dvostruku zaštitu, a dizajniran je kako bi hvatao čestice prašine veće od 10 µm te je prva linija obrane od štetnih čestica i bakterija.

Osim što čiste i rashlađuju prostor u kojem živimo, LG klima-uređaji pravi su prijatelji okoliša. Da rade u interesu našeg planeta, govori činjenica da ih pogoni radna tvar R32 koja je visokoučinkovita i ekološki prihvatljiva radna tvar u odnosu na ranije korištenu R410A. Ona smanjuje potencijalnu opasnost od globalnog zatopljenja, a unatoč tome što je niskog volumena, R32 omogućuje snažnije performanse i veću učinkovitost u odnosu na ostale radne tvari.

Zagađenje zraka dovodi se u vezu s brojnim zdravstvenim problemima, no koliko će on biti zagađen, nešto je na što možemo utjecati odgovornim ponašanjem, koristeći se pravim uređajima i razmišljajući zeleno. Ova pandemija svima nam je pokazala koliko je zapravo malo potrebno kako bi se promjena vidjela i osjetila.

Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene