Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšajte kvalitetu zraka

Zrak u vašem domu može biti dvostruko zagađeniji nego vani. Pročitajte korisne savjete kako lakše disati u vlastita 4 zida

99% bakterija nestane u 30 minuta uz klima-uređaj s pročiščivaćem zraka
99% bakterija nestane u 30 minuta uz klima-uređaj s pročiščivaćem zraka Nova Studio
Aktualno Galerija 99% bakterija nestane u 30 minuta uz klima-uređaj s pročiščivaćem zraka 99% bakterija nestane u 30 minuta uz klima-uređaj s pročiščivaćem zraka Foto: Nova Studio Osim klima-uređaja koji pročišćuj zrak, u tome vam mogu pomoći i određene biljke Osim klima-uređaja koji pročišćuj zrak, u tome vam mogu pomoći i određene biljke Foto: Nova Studio +0 LG DUALCOOL Pure Galerija 1/3 >>
Da zrak na gradskoj ulici s prosječnim prometom može biti čišći od zraka u dnevnom boravku, za struku nije novo saznanje. No mnogo ljudi još uvijek ne pridaje dovoljno pažnje kvaliteti unutarnjeg zraka.

Prosječno u zatvorenom prostoru provodimo 85 do 90 posto vremena – kod kuće, na poslu ili u obrazovnoj ustanovi. Kvaliteta zraka koji udišemo u zatvorenom prostoru ima izravan utjecaj na naše zdravlje. O unutarnjem onečišćenju zraka stoga trebamo voditi računa, posebice jer na njega možemo direktno utjecati.

Kvaliteta zraka u domu, na radnome mjestu i ostalim javnim mjestima uvelike varira, ovisno o materijalu koji se koristio za izgradnju ili čišćenje zgrade te namjeni prostorije. Rezultati Zajedničkog istraživačkog centara Europske unije pokazali su da koncentracija štetnih onečišćujućih tvari u zraku može biti veća u zatvorenom prostoru nego vani.

Od dima zbog pušenja do kuhanja i sredstava za čišćenje

Zagađivači zraka u zatvorenom prostoru su razni, uključuju radon (radioaktivni plin koji nastaje u tlu), dim cigareta, plinove ili čestice koje nastaju izgaranjem goriva, kemikalija i alergena. Ugljikov monoksid, dušikovi dioksidi, čestice i hlapljivi organski spojevi mogu se naći i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, napominje Europska agencija za okoliš.

Erik Lebret kao član Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš napomenuo je da na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru utječu i drugi čimbenici, uključujući kuhanje, peći na drva, izgaranje svijeća ili mirisnih štapića, uporabu proizvoda poput voska ili laštila za čišćenje površina, građevni materijali, poput formaldehida u šperploči te sporogorećih materijala. Onečišćenje će tako biti veće u svježe oličenoj prostoriji koju ste dizajnirali novim namještajem ili na radnom mjestu koje odiše teškim mirisom sredstava za čišćenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za bolje sutra Prijateljski potezi: Kako zaštititi zemlju i svoj budžet?

Tako loša kvaliteta zraka može biti posebno štetna za ranjive skupine kao što su djeca, starije osobe ili one s kardiovaskularnim i kroničnim bolestima dišnog sustava, kao što je astma.

Koraci uz koje ćete podići kvalitetu zraka u domu

Stan u gradu stoga je potrebno češće i temeljitije provjetravati. Kako bi se poboljšala kvaliteta zraka, činite to u vrijeme smanjenog prometa. Ako vremenske prilike to dopuštaju, držite otvoren prozor u prostoriji s više ljudi.

Kako većina onečišćujućih tvari ipak izvana ulazi u naše domove, Europska zaklada za pluća preporučuje upotrebu pročišćivača zraka za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, uz učinkovito provjetravanje, korištenje grijalica koje ne zagađuju te zamjenu štednjaka na drva. Sve to može značajno poboljšati učinkovitu ventilaciju prostora, a pročišćivači zraka usred sezone alergija i grijanja uklanjaju sitne čestice prašine i peludi iz zraka.

Funkciju pročišćivanja zraka imaju i klima-uređaji s raznim filterima. Primjerice, antibakterijski filter uklanja pelud i druge alergene poput izmeta grinja. Dobro je za zdravlje odabrati klima-uređaj koji ima plazma-ionizator jer se ioni koje uređaj emitira vežu za štetne čestice te ih učinkovito neutralizira, a istovremeno uklanja i neugodne mirise. Dostupi su i klima-uređaji s ugrađenim pročišćivačem zraka. Primjerice, klima-uređaj LG DUALCOOL Pure ljeti ugodno rashlađuje te zahvaljujući senzoru PM 1,0 stalno nadzire kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Kod pokretanja ovog klima-uređaja, automatski se pokreće i senzor čestica PM 1,0 te se na zaslonu klima-uređaja prikazuje kvaliteta zraka. Ugrađeni sustav filtracije sterilizira čestice u zraku – od finih do ultrafinih, što uključuje mikročestice prašine, bakterije, viruse, i alergene poput peludi i grinja. Uređaj također sam određuje jačinu puhanja, a jednom kada dostigne željenu temperaturu, može biti toliko tih da je na razini šapta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevidljivi ubojica PM čestice: Neprijatelj našeg zdravlja koji nas svakodnevno okružuje

Zrak u prostoru možete pročistiti biljkama kao što su spatifilum, bršljan i aloe vera. Spatifilum se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ekran ili pak računalni monitor. Spatifilum poput sanseverije apsorbira benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak (često prisutan u sredstvima za čišćenje) te ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor. Bršljan će također pomoći čišćenje od benzena, formaldehida, ksilena i toluena, a aloe vera zračenje TV ekrana i računalnih monitora.

Uz ove korake zrak u vašem domu sigurno neće biti zagađeniji od vanjskog, pratite ih i dišite zdravo!

Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene