Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetilo se i kod Zagreba

Zatresla se okolica Kutine: ''Nemoj sad, nemamo više živaca nakon ovog pakla u Turskoj''

Potres kod Kutine
Potres kod Kutine Foto: screenshot Seizmološka služba PMF
Potres 3,5 prema Richteru zabilježen je nešto iza 16 sati kod Kutine, na području Lonjskog polja, a osjetio se i na zagrebačkom području. Sjećanja na proljeće 2020. i dalje su živa, kao i na užas iz Petrinje potkraj iste godine pa su se odmah javili mnogi građani svojim dojmovima.

Seizmografi hrvatske Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom 16 kilometara jugozapadno od Kutine na području Lonjskog polja.

Magnituda potresa iznosila je 3,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na IV-V stupanj EMS ljestvice.

Iako nije riječ o jakom potresu, mnogi građani su uznemireni sjećanjima na onaj koji je prije gotovo tri godine pogodio Zagreb i prije nešto malo više od dvije godine Petrinju, a koja su dodatno oživjela ovih dana potaknuta katastrofalnim potresima u Turskoj i Siriji.

''Nemoj sad, nemamo više živaca nakon ovog pakla u Turskoj'', poručuje se tako u jednom od svjedočanstava građana koja su preplavila aplikaciju Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

''Malo je zadrmalo, ali jezivo je bilo'', ''Lgani trzaj, lagana trešnja'', ''Osjetilo se podrhtavanje zgrade u Kutini i kao neko propadanje'', samo su neki od svjedočanstava zabrinutih građana.

Stručnjaci često objašnjavaju da brzina i amplituda seizmičkih valova ovise o karakteristikama seizmičkog izvora, o tipu tla kroz koji prolaze i o topografiji. Stoga se ne šire na jednak način u prostoru, a na mjesta smještena na istoj udaljenosti od epicentra potres utječe na potpuno drugačiji način.

Pročitajte i ovo Spašavanje u Turskoj 650 naknadnih potresa Više od 20 tisuća poginulih, stiže još jedna nevolja: Zbog porasta razine mora poplavljen jedan turski grad

Pročitajte i ovo Satelitske snimke prije i nakon potresa u Turskoj - 8 katastrofa u Turskoj FOTO Pogledajte kako iz zraka izgleda potresom pogođeno područje: Naselja su sravnjena sa zemljom

EMSC je najprije objavio da je epicentar potresa 3,4 bio kod Varaždina, a potom da je bio 3,1 s epicentrom kod Zagreba. Posljednje podatke da je riječ o potresu 3,5 po Richteru s epicentrom kod Kutine objavila je hrvatska Seizmološka služba. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene