Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos svim problemima

Novi život se rađa u Banovini - obitelj iz Gline krstila šesto dijete: "Moja je nada dovoljna za tri čovjeka"

Aktualno Galerija Obitelj Žilić Obitelj Žilić Foto: DNEVNIK.hr Razrušena kuća u Majskim Poljanama - 2 Razrušena kuća u Majskim Poljanama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Petrinji Šteta od potresa u Petrinji Foto: DNEVNIK.hr +0 Razrušena kuća u Majskim Poljanama - 1 Galerija 1/4 >>
Obnovu Banovine najnestrpljivije čekaju građani smješteni u kontejnerima ili kamp kućicama. Neki i dalje žive bez vode, toaleta, i s poplavama koje se javljaju nakon svake obilnije kiše. Unatoč svim problemima, u Banovini se rađaju novi životi. Jučer je kršteno šesto dijete jedne obitelji.

Njezina stara kuća je u ruševina, a kontejner, njezin privremeni smještaj, je pod vodom.

"Mi smo dobili kontejner i on je curio. Ja imam unuka od 13 godina koji mora imati internet, koji mora ići u školu Izgledalo je grozno jer, kada sam ga otvorila, bilo je vode meni do gležnja", rekla je Zlata Drezga iz Majskih Poljana.

Njezina sumještanka Vesna s vodom nije imala problema jer u kontejneru je bila bez vode i WC-a. Zato se vratila u svoju žutu kuću.

"Ja sam mamu morala voditi kod kćeri u Viduševac da se okupa jer nismo imali gdje. Voda nije bila uspostavljena jer je zbog potresa bilo izbačeno centralno. Ni vodu ni peć nismo imali. Tu smo ispod nadstrešnice kuhali na plinskoj peći", rekla je.

Kava se za neke već mjesecima kuha izvan Banovine. Nakon potresa napustilo ju je više od 2,5 tisuće ljudi. Jedna od opcija je da se vrate u novoizgrađeno naselje Moščenica kod Petrinje. Donacija je to Republike Italije, a riječ je o dva velika objekt po 420 kvadrata koji sveukupno mogu primiti oko 50 ljudi.

U Banovini ima i dobrih vijesti

Dok se povratak ljudi čeka, novi životi se rađaju. Obitelj Žilić u subotu je krstila svoje šesto dijete. Dok čekaju obnovu kuće, dio živi u kontejneru, dio u kamp kućici. Bez obzira na sve, nadu ne gube.

"Moja je nada dovoljna za tri čovjeka. Iskreno, kad mi je bilo najgore, gledao sam kako ću riješiti kuću, a ne kako ću otići. Ne vrijedi bježati. Moramo biti pozitivni. Mora netko živjeti tu", rekao je Goran Žilić.

Pročitajte i ovo Maska - 2 Problem utječe i na psihu Imate li i vi maskne? Koronakriza iznjedrila je još jedan zdravstveni problem. I muči sve - bez obzira na dob i spol

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza stručnjaka Kad će epidemija završiti? Neki kažu brzo, a njemački epidemiolog: "Strpite se još godinu i pol"

Snagu mu pružaju njegova djeca, posebno najmlađa kćer rođena tri dana nakon potresa i iz tog razloga nosi posebno ime.

"Dali smo joj ime Marija, da ta Marija donese takozvanu sreću, mir, da se to sve smiri", rekao je Žilić.

Da se djeca u Banovini ponovno mogu igrati u miru

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene