Kontejnersko naselje, ilustracija
Kontejnersko naselje, ilustracija Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Italija je Hrvatskoj donirala dva kontejnerska objekta za 50 obitelji, a šef talijanske diplomacije Luigi di Maio osobno je petak u Mošćenici uručio ključeve obitelji Namesnik.


Nakon što je 29. prosinca snažan potres izazvao velike štete u Petrinji, Sisku i okolici, pomoć Hrvatskoj nastavlja pristizati. Još 50 obitelji u kontejnerskom naselju u Mošćenici dobit će privremeni smještaj zahvaljujući talijanskoj donaciji, a među njima je i obitelj Namesnik.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Užas u Petrinji: Radnik pao sa skele visoke šest metara na beton, zadobio ozlijede opasne po život Rušenje kuće koja je stradala u potresu - 1 Više od godinu dana prošlo je od potresa, a srušena tek druga kuća: ''Mučno. Djeca kao da znaju, kao da si ih s lanca pustio. Oslobode se i viču 'doma!'''

"Imamo kuću za rušenje", rekao je Zdenko Namesnik.

Privremeno su boravili, kako je rekao, kod njegovog brata, a sad će se preseliti u stambeni kontejner.

"Ovo je jedna mala gesta, ali označava jedno veliko prijateljstvo", rekao je okupljenima Luigi di Maio, talijanski ministar vanjskih poslova.

Talijanski ministar poslao je "veliki zagrljaj" i svim obiteljima te je rekao da se  nada da će se svi što prije preseliti iz privremenog smještaja u svoje stalne domove.

Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova, zahvalio je svom kolegi i talijanskoj vladi na "velikoj pomoći", a zahvalama se pridružio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Prije odlaska na radni sastanak s Grlićem Radmanom u Petrinju, Di Maio je ponovno prišao Zdenku Namesniku kako bi ga pozdravio i poželio mu puno sreće.

Italija je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora neposredno nakon potresa, a ubrzo nakon toga poslali su i Plave kacige za kulturu kako bi se spasila umjetnička baština pogođena potresom.