Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaraju se i neka pitanja

Produžen rok za trošenje europskog novca: Hrvoje Krešić doznaje kako je Hrvatska "kupila" vrijeme

Mi u Bruxellesu imamo poziciju, utjecaj i reputaciju - tim je riječima premijer Andrej Plenković priopćio javnosti da nam Europa daje dodatno vrijeme da potrošimo njezin novac za obnovu Zagreba od potresa.

Novac za obnovu zgrada javnih namjena u Zagrebu i okolici možemo povlačiti do lipnja 2023. godine. To je dobra vijest za škole, bolnice, ali i katedralu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Josip Atalić 4 godine nakon Potresni inženjer otkrio: "Ovi su dijelovi Zagreba najugroženiji od potresa"

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić u Bruxellesu je pokušao doznati kad je Hrvatska formalno poslala zahtjev Komisiji za produljenje roka.

"Pitanje je - je li ga poslala ikad? Formalnopravno produljenje uopće nije moguće. Ne postoji u uredbi kojom se definiraju pravila korištenja Fonda solidarnosti iz kojeg se trebao djelomično obnavljati Zagreb", izvjestio je Krešić.

"Čini se kako su se u Vladi uspjeli dogovoriti da se vrijeme od kojeg počinje teći rok za korištenje tog fonda veže uz potres u Petrinji, a ne potres u Zagrebu", kazao je Krešić i podsjetio da su nedavno glasnogovornici Europske komisije govorili kako ne postoji mogućnost produljenja i da se takvo što nikad nije dogodilo.

"Za sve, očito, postoji prvi put. Iz Vlade kažu da je nedavno Plenković u Francuskoj razgovarao s Ursulom von der Leyen na tu temu i poslao joj detaljno obrazloženje koje su to specifičnosti u ovoj situaciji za Hrvatsku", rekao je.

"Neka pitanja još uvijek postoje. Je li ovo i znak da je apsolutno isti iznos i dalje na raspolaganju, hoće li postojati neki dodatni uvjeti, a i pitanje je - je li ovo 'čak' 12 mjeseci produžetka ili 'samo' 12 mjeseci produžetka", zaključio je Krešić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene