Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sveti Oče, dobro nam došao'

Kosor: Papina potpora deblokirala je pregovore sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sveti Oče, dobro nam došao', poručila je premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice Vlade RH izrazivši uvjerenje da će predstojeći posjet pape Benedikta XVI. u subotu i nedjelju 4. i 5. lipnja, potaknuti Hrvatsku da bude društvo mira, tolerancije i prosperiteta.

Predsjednica Vlade naglasila je kako pohod Svetoga Oca tumači kao posjet osvjedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda, te je podsjetila na presudnu ulogu Svete Stolice u priznanju neovisnosti Republike Hrvatske prije dvadeset godina 'i na tome ostajemo zauvijek zahvalni', kazala je.

Hrvatska i sada ima veliku potporu Vatikana i Pape u procesu završetka pregovora i pristupanju u Europsku uniju, istaknula je. 'Ta nas potpora na poseban način osnažuje jer se mi želimo vratiti kući, u krug zapadnih demokracija Europe i sjesti za stol s ostalim članicama EU', rekla je premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno među specijalcima Oni su bili spremni položiti svoje živote za Papu Slika nije dostupna Reakcije iz susjedstva Srpski mediji šaroliko o posjetu Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Zahvalila svetom ocu na potpori

Svetome Ocu zahvalila je i na potpori tijekom dogovora sa Slovenijom oko sklapanja arbitražnog sporazuma, kada je pronađeno rješenje za granična pitanja između dvije države, a što je, naglasila je, otvorilo put deblokadi pregovora s EU.'Kada smo trpjeli razne kritike jer smo se uspjeli dogovoriti sa slovenskom vladom, upravo je Sveti Otac dao potporu tom sporazumu i prijateljskom dijalogu i načinu pronalaženja rješenja', poručila je Kosor.

'To je bilo početkom 2010. i to je zaustavilo mnoge na njihovom pohodu prema jednoj i drugoj vladi. Dakle, ta nas je potpora Pape osnažila, to je deblokiralo pregovore i mi smo danas na 30 zatvorenih poglavlja, a uskoro očekujemo i ostala i završetak tog velikog posla', dodala je premijerka. Naglasila je kako je Hrvatska iznimno radosna što će Benedikt XVI. doći u posjet te donijeti poruke nade i ljubavi koje će svi u Hrvatskoj "poslušati s posebnom pozornošću".

'Posebno smo ponosni na naše kršćanske korijene, na naš kulturni i nacionalni identitet i ponosno ćemo ga čuvati i kada postanemo 28. članica EU', kazala je premijerka Kosor. Zahvalila je svima koji su uključeni u pripreme za posjet Svetoga Oca. 'Sigurna sam da će ovo ponovno biti dani za pamćenje', poručila je predsjednica Vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene