Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna simbolika

Papa Benedikt se vraća u Vatikan s mnogo darova iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Replika glavnih svirala s najstarijih lepoglavskih orgulja, raspelo i nalivpero Penkala neki su od pomno odabranih darova koje je Sveti Otac primio tijekom boravka u Hrvatskoj. Svaki od njih ima posebnu simboliku baš kao i darovi koje je Papa donio sa sobom.

'Kad mi gledamo taj poklon, mi se prisjećamo događaja kada je taj poklon poklonjen', rekla je Milada Privora, bivša šefica protokola u Uredu predsjednika. Repliku glavnih svirala s najstarijih lepoglavskih orgulja darovao je predsjednik Josipović. I papa je pomno birao svoj dar za predsjednika. Replika knjige skladbi koju su izvodili papinski pjevači na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće svidjela se predsjedniku skladatelju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotove pripreme Hipodrom je spreman za Papu, vjernici stalno pristižu Slika nije dostupna Jedan učio od drugoga Razlike i sličnosti pape Benedikta XVI i Ivana Pavla II

Premijerka Kosor darovla je raspelo, rad akademskog kipara Damira Matušića i repliku evanđelistara iz 11. stoljeća. Na dar je primila medalje Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronci. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić Papi je darovao repliku grba grada Zagreba s licitarskim srcem i sličicom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Obitelj Grković izradila je ikonu Majke Božje od Kamenitih vrata, osobni dar kardinala Bozanića papi. Od brojnih darova koje Sveti Otac primi za svojih pastoralnih pohoda, tek mali broj zadrži za sebe. Ostale daje na posudbu. 'Odlaze u razne institucije, u dječje bolnice, ustanove, škole i tako na posudbu i dolje piše da je to poklon tada i tada Sveti Otac Papa primio', dodala je Privora. Sve što je Papa darovao ostaje u trajnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene