Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca ostala razočarana

Novo obećanje za vukovarsku školu Nikole Andrića: Obnova napokon kreće najesen?

Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova škole u Vukovaru čeka politiku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Posljednja neobnovljena vukovarska Osnovna škola Nikole Andrića dobila je novo obećanje. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u proceduru je poslala izmjene Zakona o obrazovanju, kojim će se 15 milijuna kuna iz državnog proračuna moći utrošiti u njezinu obnovu

Očekuje da se izmjene Zakona izglasaju do ljetne stanke, a sama obnova će krenuti najesen. Vukovarski školarci su se ovakvih obećanja naslušali.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

U kakvom je zapravo stanju posljednja neobnovljena vukovarska škola najbolje znaju njezini učenici. I na to upozoravaju godinama.

Za obnovu je osigurano 15 milijuna kuna. No, na putu trenutačno stoji Zakon o obrazovanju koji ne dopušta da se ovakve škole obnavljaju iz Državnog proračuna.

Ministrica najavljuje izmjene tog zakona. Očekuje da će se u roku od dva tjedna naći na dnevnom redu Vlade, zatim i Sabora.

„Vjerujem da ćemo to prije ljetne stanke odraditi kako bismo onda mogli provesti proces javne nabave i sljedeću školsku godinu iskoristiti za obnovu škole Nikole Andrić“, kaže ministrica Divjak.

"Od sljedeće školske godine..."


Od sljedeće školske godine... Tako su govorili i bivši ministri. I to pred našim kamerama. Obećao je to i bivši resorni ministar Predrag Šustar, kada smo ga suočili s učenicima.

„U najkraćem mogućem roku. Bilo bi idealno da u sljedeću školsku godinu krenemo s novom školom, ali teško... ja bi bio jako sretan da tamo sve bude spremno“, poručio je Šustar u travnju 2016.

Promijenio se samo ministar - koji je nastavio s obećanjima.

„Mi ćemo početi s radovima, mi smo se dogovorili s osnivačem da ćemo iz postojećih sredstava započeti s obnovom“, kazao je Pavo Barišić u svibnju 2017.

A djeca su ostala razočarana.

Iz SDP-a tvrde kako su za vrijeme vlasti obnavljali druge škole.

„Recimo, u našem mandatu smo završili srednju školu Nikole Tesle u Vukovaru. Bilo je tu projekata koji su se radili , ne onom dinamikom kojom smo htjeli jer zaista nismo imali puno sredstava“, kaže SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac.

Rasprave o bananama, ali ne i školama

I dok su zbog izmjena poslovnika pružali otpor i raspravljali više od 30 sati - čak i o bananama, za teme poput škola dosad se tako nisu borili.

Sabina Glasovac ističe kao je u 3,4 ujutro znala u saboru raspravljati o obrazovnim temama.

A djeca u Vukovaru dobila su još jedno obećanje - da će se izmjene Zakona u Saboru izglasati do ljetne stanke - a obnova krenuti na jesen. To čekaju godinama, a poznato je da se i Ustav može promijeniti u nekoliko dana - samo ako za to ima političke volje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene