Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žuri im se...

Sudbina im ovisi o ljudima koji sjede u foteljama: Djeca uče na hladnom i mokrom, iako je novac osiguran

Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Na prvi pogled dobra vijest za učenike i nastavnike posljednje neobnovljene vukovarske osnovne škole Nikole Andrića. Ministarstvo obrazovanja osiguralo je 15 milijuna kuna za njezinu obnovu. Međutim, između novca i obnove ispriječio se Zakon o obrazovanju koji Ministarstvu ne dopušta obnovu škola. Za Vukovarce nema obnove dok se ne donese novi zakon.

Snijeg i niske temperature donijeli su nove nevolje učenicima i djelatnicima posljednje neobnovljene vukovarske škole.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Umjesto u školi, nastava u prostorijama DVD-a - 6 Zbog potresa Umjesto u školi nastavu imaju u prostorijama DVD-a: "U uvjetima su u kakvima su bili moji roditelji nakon Drugog svjetskog rata"

"U našoj učionici je bilo dosta hladno jer su nam prozori propuštali i domar ih je morao zakucavati. Snijeg nam je padao u razred. Morali smo sjediti u jaknama", govori učenica škole Kiara Lemac.

"Kad nam je nevrijeme, kad je snijeg, bude po cijeloj školi vode", govori spremačica Zorka Sokolović.

Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bez novog zakona nema obnove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

I tako iz godine u godinu. Stanje je sve gore, a od države stižu samo obećanja. Obnovu je obećala i ministrica Blaženka Divjak. Njezino je ministarstvo čak osiguralo novac.

"Novac je osiguran u proračunu. Zapravo čekamo usvajanje Zakona o odgoju i obrazovanju u koji je izričito stavljena odredba da središnja država može preuzeti investiciju što se tiče obnove, gradnje škole, gdje je ugrožena sigurnost učenika", govori ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Izglasa li se na vrijeme novi zakon, obnova kreće najesen

Sudbina ove djece ponovo ovisi o ljudima koji sjede u klupama, ali saborskim. Ako saborski zastupnici do ljetne stanke izglasaju novi zakon o obrazovanju, ovi će učenici dobiti novu školu.

"Morate razumjeti da smo mi nakon niza sličnih obećanja u školi, i djelatnici, i učenici, i roditelji, poprilično oprezni što se tiče takvih obećanja" govori ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka.

Svako neispunjeno obećanje novo je razočaranje za ovu djecu. Usprkos lošim uvjetima, oni svojim znanjem drže korak s vršnjacima iz drugih škola.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene