Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kregar DIP-u

Strogo voditi računa o nepristranosti i zakonitosti rada biračkih odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar u današnjem pismu moli Državno izborno povjerenstvo da pred drugi krug izbora izda ‘uputu i upozorenje o potrebi da se strogo vodi računa o obvezama nepristranosti i zakonitosti u radu biračkih odbora, podsjeti na zakonske obveze i sankcije, te uputi o ponašanju prema našim promatračima.’

Navodeći nadležnosti DIP-a, Kregar u pismu upozorava da je u prvom krugu lokalnih izbora GONG zabilježio zastrašivanja birača, pokušaje kupovine glasova, zlouporabu lokalnih resursa, ometanje tuđe kampanje te zlouporabu djece u svrhu kampanje. Uz to, konstatirana su kršenja izborne šutnje te je utvrđeno ‘sasvim neprimjereno utjecanje pri objavi rezultata.’ Utvrđeno je i ‘korištenje službenih sredstava i ovlaštenja radi neravnopravnog tretiranja nezavisnih kandidata i lista’, navodi Kregar u pismu.

Pročitajte i ovo Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari" Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu''

Podsjeća da su već ranije isticali kako u ‘djelovanju biračkih odbora postoji pretpostavka o tome da će se u biračkim odborima nalaziti osobe koje radi različitih stranačkih pripadnosti, nadziru zakonitost, nepristranost i časnost izbora.’ ‘U slučaju pak, kada se ne radi o stranačkom, već nezavisnom kandidatu, štoviše kandidatu suprotstavljenom baš političkim strankama, navedena pretpostavka ne vrijedi, smatra Kregar.

'Ostaje mogućnost djelovanja promatrača'

U pismu ističe da kao nezavisan kandidat nije isticao, niti su imenovani članovi biračkih odbora u njegovo ime te da samo ‘ostaje mogućnost djelovanja promatrača čije su nadležnosti i mogućnosti ograničene’. ‘Iz svih navedenih razloga, a osobito imajući u obzir praksu neravnopravnog tretiranja nezavisnih kandidata, koja je i konstatirana, molimo vas da pred drugi krug izbora izdate uputu i upozorenje o potrebi da se strogo vodi računa o obvezama nepristranosti i zakonitosti u radu biračkih odbora, podsjeti na zakonske obveze i sankcije, te uputi o ponašanju prema našim promatračima’, stoji, uz ostalo, u pismu Josipa Kregara DIP-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene