Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina splitskih intelektualaca danas je otvorenim pismom javno pozvala sugrađane da na lokalnim izborima ne glasuju za poduzetnika Željka Keruma, koji se kandirao za gradonačelnika kao nezavisni kandidat, jer, po njihovim tvrdnjama, nema kvalitete potrebne za gradonačelnika, a svakodnevno bi bio u sukobu interesa.


'Pozivamo sugrađane da iziđu na izbore i daju glas bilo kojem kandidatu i listi, ali ne Željku Kerumu i njegovoj listi', navodi se u otvorenom pismu splitskih intelektualaca koje su potpisali povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak, svećenik don Ivan Grubišić, novinari Renato Baretić, Zlatko Gall, Jurica Pavičić, Olja Savičević i Ante Tomić, glazbenici Saša Antić i Dragan Lukić Šegedin, ilustrator Alem Ćurin te glumica Zoja Odak.Potpisnici otvorenog pisma ističu kako su svjesni loših iskustava Splićana s političkim strankama i koalicijama, a posebice s dvjema najvećima strankama SDP-om i HDZ-om, te dodaju, Kerum je loš odgovor na takvu frustraciju jer bi kao gradonačelnik bio svakodnevno u sukobu interesa.

Kerumovi 'pipci'

Vezani članci Slika nije dostupna Splitski SDP traži raspuštanje Gradskog vijeća Slika nije dostupna Zagreb više ne želi Bandića, Splićani su zadovoljni Kerumom

'U ovom gradu njegovi su pipci, investicije i nekretnine svagdje', navode u pismu splitski intelektualci i upozoravaju da bi on zato 'svakodnevno bio u prilici pogodovati svojim investicijama ili pak sabotirati vlastite tržišne konkurente'. Split u ovom trenutku iziskuje strateške odluke koje zahtijevaju viziju, obrazovanje, znanje i maštu, a Kerum, kako navode u otvorenom pismu, nije čovjek koji ih posjeduje niti smatra da mu one nedostaju. Podsjećaju kako je Kerum 'nedavno rekao da mu diploma ne treba jer je ionako može kupiti'. U pismu također ističu da Split predugo grca u neredu i anarhiji te mu je potrebna vlast koja će respektirati zakon, red i propise. 'Željko Kerum mnogo je puta pokazao da mu je stran svaki red i propis, počevši od pravopisa pa do prometnih propisa i javnog reda i mira. Ne treba nam gradonačelnik koji se u sitne sate tuče u birtiji, rasistički vrijeđa, parkira se na raskrižju i vara na carini', navode u pismu intelektualci i dodaju da bi Kerum kao gradonačelnik značio poruku: 'Sila i metež su poželjni, oni su kul.'

'Ne bilo koga, ali svatko je bolji od keruma'

Potpisnici pisma navode kako njihov poziv 'nije poziv da se glasuje za bilo kojeg od ostalih kandidata', ali pritom ocjenjuju da bi bilo koji od kandidata za splitskoga gradonačelnika bio bolja opcija od Keruma. 'Svatko bi bio bolja opcija od njega jer bi počinio manje štete. Izađite na zbore da vam izbori ne bi izišli na nos', navode splitski intelektualci. 'Splićanke i Splićani, pokažimo da Split nije samoposluga', stoji na kraju pisma kojim skupina splitskih intelektualca poziva sugrađane da ne glasuju za Željka Keruma.