Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gordan Matković, nezavisni kandidat za osječkoga gradonačelnika koji nije ušao u drugi krug, izjavio je danas u Osijeku kako je vrlo zadovoljan rezultatima koji su ostvarile njegove nezavisne liste jer će, kazao je, s pet mandata u Gradskom vijeću i pet u Županijskoj skupštini moći inicirati promjene u ponašanju lokalne politike.


Na konferenciji za novinare Matković je ocijenio da je, nakon nedavog razlaza s predsjednikom HSP-a Antom Đapićem, kroz potporu birača dobio 'punu satisfakciju i potvrdu svoga rada'. Komentirajući medijske napise po kojima HDZ, kao HSP-ov koalicijski partner, navodno pritišće Antu Đapića da odustane od kandidature u drugom krugu, čime bi se otvorio prostor za Matkovićevu kandidaturu, kazao je kako je njegova politička opcija preozbiljna za moguće manipulacije i postizborni inženjering, koji bi ga doveo u takvu poziciju.

Vezani članci Slika nije dostupna Kandidati predali liste, kreću izbori Slika nije dostupna Bubalo i Đapić se slažu samo oko Cece

>> Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik u drugi krug

'Osječani su odlučili tko ide u drugi krug, mi to uvažavamo i ne pada nam na pamet izvrgavati ruglu njihovu volju i od ovoga grada, kroz nekakve rupe u zakonu, ponovno praviti grad slučaj', poručio je Matković. Na novinarski upit je li o tome pitanju sinoć obavio razgovore s predstavnicima HDZ-a, Matković je kazao kako ti razgovori 'nisu obavljeni'.

'Nezavisna lista ne znači i neutralna'

Ocijenivši kako 'nezavisna lista ne znači i neutralna', Matković je kazao kako će se, pri formiranju većine u lokalnim predstavničkim tijelima 'tražiti rješenja koja će voditi do najstabilnijih kombinacija' kako bi se osigurala stabilnost gradu i Županiji.

Na pitanje je li mu HDSSB najbliži partner, s obzirom da je pojedinačno osvojio najviše mandata u gradu i Županiji, Matković je kazao kako, u skladu s izrečenim kriterijima, pravo prvenstva u pregovorima ima stranka koja je dobila najveću potporu birača, a to je HDSSB, ali da nije sklon rješavanju grada i Županije 'u paketu', već mu je bitna politička stabilnost predstavničkih tijela.

Na novinarski upit hoće li pozvati svoje birače da u drugom krugu podrže nekoga od dvojice preostalih kandidata - HDSSB-ovca Krešimira Bubala ili Antu Đapića, Matković je kazao kako će to uskoro učiniti, ali nije precizirao o kojem će se kanddiatu raditi. Na upit novinara ostaje li pri svojoj izjavi iz izborne noći da postoje ljudi koje nikako ne može poduprijeti, Matković je odgovorio potvrdno.