Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kataklizmičke izjave su pretjerane'

Jakovčić: Hrvatska je u potpunoj recesiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić ustvrdio je kako je Hrvatska u potpunoj recesiji ni sa kakvim naznakama da se iz nje može ubrzo izvući.

Po njegovim riječima 'kataklizmične izjave' da će zemlja biti deset godina u toj krizi su pretjerane, ali smatra kako će kriza trajati cijelu 2009. sa sigurnim reflekcijama u 2010. odnosno 2011. godini kada se, po njemu, očekuje ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prioriteti i promjene Tri cilja nove Vlade: Izlazak iz krize, EU i borba protiv korupcije Slika nije dostupna Izvješće Europske komisije 'Recesija u Hrvatskoj je zaustavljena sredinom godine'

'IDS od Vlade i drugih relevantnih institucija u zemlji očekuje donošenje jasnog paketa mjera u kojem bi se uvrstilo jačanje lokalne i regionalne samouprave. Vlada i ministarstva ne mogu sve sami, a Istra je najbolji primjer gdje se angažmanom regionalnih agencija u gospodarstvo ubrizgalo na stotine milijuna kuna te otvoreno na tisuće novih radnih mjesta', naglasio je Jakovčić dodavši kako je upravo jačanje lokalne i regionalne samouprave ono što može pomoći Vladi u rješavanju ovog problema.

On smatra kako gradovi, općine i županije mogu u velikoj mjeri preuzeti odgovornost za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo dok država mora preuzeti odgovornost za velike kompanije, posebice one u državnom vlasništvu. Stoga je najavio kako će IDS na razini županije, općina i gradova u roku od dva tjedna izaći sa svojim paketom mjera na regionalnoj razini kao pomoć istarskom gospodarstvu.

'Očekivali smo da će Vlada brže izaći s odgovarajućim gospodarskim mjerama. To se nije dogodilo, a mi ne možemo čekati, već želimo kreirati mogućnosti s kojima ćemo pokušati pomoći istarskom gospodarstvu', poručio je predsjednik IDS-a ocijenivši Vladino osnivanje ekonomskog vijeća dobrim potezom, no nedovoljnim. 

'Europska Unija može čekati, ali građani ne'

Komentirajući posljednji slučaj u kojem tvrtka 'Rockwool Adriatic' preko Europske unije vrši pritisak na Hrvatsku zbog njezine tvornice kamene vune u Pićnu na Labinštini Jakovčić je odbacio mogućnost da takvi pritisci mogu uroditi plodom.

'Ako je to problem, Europska unija može čekati ali zdravlje naših građana i čisti okoliš ne mogu čekati', poručio je Ivan Jakovčić dodavši kako će IDS kroz strukture županije gdje ova stranka obnaša vlast organizirati i financirati neovisna mjerenja i zatražiti izradu nove ili reviziju postojeće Studije utjecaja na okoliš jer, kako je kazao, 'ima previše sumnji da ta Studija nije do kraja uzela u obzir sve činjenice'. 'IDS i Istarska županija neće stati ni ako Rockwool dobije uporabnu dozvolu dok god tvornica neće raditi kako treba', zaključio je Ivan Jakovčić.

Odgovarajući na pitanje novinara on je predizborni program Udruge građana 'Ladonja-savez za bolju Istru' koji je jučer predstavljen u Poreču ocijenio 'kopijom onoga što IDS radi već gotovo dva desetljeća'. 'Ladonja je očito osnovana samo radi afirmacije Plinia Cuccurina. To je legitimno, to se može činiti, ali to se mora i reći', ustvrdio je Jakovčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene