Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda u prvom krugu

Kome drugi krug nije ni potreban? Neki su uvjerljivo pobijedili pred protukandidatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekim županijama, gradovima i općinama neće biti potrebe za drugim krugom lokalnih izbora jer je u njima situacija riješena već u prvom krugu.

Prvi privremeni rezultati DIP-a otkrili su u kojim su županijama i mjestima izbori riješeni već u prvom krugu.

Krapinsko-zagorska županija jedna je od županija koja, prema prvim privremenim rezultatima, neće birati župana u drugom krugu. Župan ostaje Željko Kolar (SDP, HSS, HSU) sa zasad osvojenih 56,5 posto glasova birača.

Župana neće mijenjati niti Osječko-baranjska županije, na čijem će čelu, bez potrebe za drugim krugom, ostati Ivan Anušić (HDZ), koji je dobio 61,83 posto glasova.

Drugi krug nije potreban ni Međimurskoj županiji, koju će i dalje nastaviti voditi Matija Posavec. Njemu je svoj glas dalo 64,61 posto birača.

Pročitajte i ovo Kandidati u vodstvu prema prvim privremenim rezultatima izbora Poznato tko ide u drugi krug REZULTATI IZBORA Plenković: "Naš rezultat je pobjednički, kakav smo i očekivali", Grbin: "Tamo gdje nismo uspjeli - mijenjat ćemo se"

S 58,12 posto glasova birača nova je požeško-slavonska županica Antonija Jozić (HDZ, HSU).

Dovoljno glasova dobio je Danijel Marušić (HDZ), njih 53,39 posto, pa ni Brodsko-posavska županija neće morati u drugi krug.

Pročitajte i ovo Lokalni izbori, ilustracija Provjerite sve detalje INTERAKTIVNA KARTA: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, općina, selo, grad, županija

Drugog kruga neće biti niti u Bjelovaru, čiji je sadašnji gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) osvojio 68,66 posto glasova birača. I aktualni virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, prema prvim rezultatima, ima više od 51 posto glasova.

Mišel Jakšić (SDP, HSS, HSU, HSLS, GLAS) poveo je u Koprivnici s više od 59 posto glasova. A 50 posto osvojio je u prvom krugu i Željko Glavić (HDZ, HSU) u Požegi.

U Krapini Zoran Gregurović (HDZ, ZDS, DHSS, A - HSS, SU) ima 59,56 posto glasova, a 56,60 posto dobio je Zlatko Babić u Kutini.

Uvjerljivu pobjedu u Pregradi u prvom krugu odnosi SDP-ov Marko Vešligaj s više od 74 posto glasova.

Pobjeda i prije izbora

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još prije samih izbora najavio je pobjedu u čak 48 jedinica lokalne uprave. U njima HDZ nije imao protukandidata.

Tako su si osigurali gradonačelnike u Pakracu (Anamarija Blažević), Skradinu (Antonio Brajković), Ninu (Emil Ćurko) i Hrvatskoj Kostajnici (Dalibor Bišćan).

Osvojili su i osam općina u Osječko-baranjskoj županiji, točnije Antunovac (Davor Tubanjski), Dardu (Ante Vukoje), Feričance (Marko Knežević), Podravsku Moslavinu (Dominik Cerić), Strizivojnu (Josip Jakobović), Viljevo (Dominik Knežević), Vladislavce (Marjan Tomas) i Vuku (Damir Maričić).

HDZ nije imao protukandidate ni u zagrebačkim općinama Bedenica (Slavko Cvrlja), Dubrava (Tomislav Okroša), Jakovlje (Sanja Borovec), Krašić (Josip Petković Fajnik) i Orle (Ervin Vujica).

Konkurenciju nisu imali ni načelnici Zlarko Bartolić (općina Mihovljan), Marijo Perčić, koji je dobio Lasinju, Mihovil Bićanić u Rakovici i Marko Bićanić u Saborskom. 

U Brodsko-posavskoj županiji mirni su bili Vitomir Žakić (Cernik), Vedran Gavran (Donji Andrijevci), Ankica Zmaić (Vrpolje). Isto je i Tanji Cirbi u Lovasu te Goranu Sudareviću u Starim Jankovcima.

HDZ je u Zadarskoj županiji osigurao pobjedu u općinama Sveti Filip i Jakov (Zoran Pelicarić) te u Zemuniku Donjem (Ivica Šarić), a u Šibensko-kninskoj u Promini (Tihomir Budanko) i Skradinu (Antonio Brajković).

Kandidati za načelnike Klisa (Jakov Vetma), Lokvičića (Branko Knezović), Postira (Siniša Marović), Prgometa (Ivan Skelin), Sućuraja (Ivan Slavić) i Zagvozda (Miroslav Gaće) pobjedu su si također osigurali prije izbora. Ista je sudbina i načelniku Janjina Vlatku Mratoviću i Maji Vrnozi u Zažablju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nije samo HDZ pobijedio prije izbora

No nije HDZ jedina stranka koja je slavila i prije samih izbora. IDS-ovac Franko Baxa bio je jedini kandidat za Lupoglava, a Anteo Milos za Novigrad. SDP-ovac Marko Ferenac novi je načelnik Vižinade.

U općini Kumrovec protukandidata nije imao Robert Šplajt (HNS), a u općini Muć nezavisni Filip Stupalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene