Lokalni izbori, ilustracija
Lokalni izbori, ilustracija Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva osam župana, među njima i Grad Zagreb koji ima status županije, dok je sedam dosadašnjih župana potvrdilo svoje pozicije prema neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.


Dosadašnji župani Radimir Čačić, Damir Bajs, Goran Pauk i Darko Milinović izgubili su mjesta župana u svojim županijama.

Šestero župana izabrano je prije dva tjedna u prvom krugu, to su Antonija Jozić (HDZ/HSU) u Požeško-slavonskoj županiji, Igor Andrilović (HDZ/HSLS) u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić (HDZ i partneri) u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić (HDZ i partneri) u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar (SDP/HSS/HSU) u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec (nezavisni) u Međimurskoj županiji.

Među novim čelnicima županija su dvije žene, uz Jozić tu je i Martina Furdek-Hajdin (HDZ/HSLS).

Sunčana Glavak, Arsen Bauk i Boris Jokić Boris Jokić: "U sva četiri velika grada pobijedili su oni koji su nudili neka rješenja, građanima je dosta negativnih perspektiva"

Boris Miletić Nakon potopa na izborima Miletić najavio kako će dati mandat na raspolaganje: "Ovo nije kraj dominacije IDS-a"

HDZ je samostalno dobio 13 župana, a dao je podršku Korenu i Kožiću. SDP je osvojio dva mjesta župana, po jedno IDS i Platforma Možemo! (Grad Zagreb). Dva župana izabrana su kao nezavisni kandidati - Posavec i Jelić.

Nakon obrađenih više od 98 posto glasova Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS) ponovno osvaja mjesto župana Zagrebačke županije s osvojenih 54,48 posto a pobijedio je Mihaela Zmajlovića (SDP, HSS), koji je dobio 45,52 posto.

I Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) s osvojenih 57,89 posto glasova ostaje župan Primorsko-goranske županije nakon što se u drugom krugu izbora sučelio s Garijem Cappellijem (HDZ, HSLS), koji je dobio 42,11 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta pobjednica je Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) sa 62,07 posto, dok je njezin protukandidat Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) osvojio 37,93 glasova.

U Ličko-senjskoj županiji došlo je do promjene - Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan s osvojenih 54,01 posto, dok je njegov protukandidat, dosadašnji župan Darko Milinović dobio 45,99 posto glasova.

U Istarskoj županiji župan će biti Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni) s osvojenih 50,16 posto glasova, dok je njegov protukandidat Danijel Ferić (SDP) osvojio 49,84 posto.

Andrej Plenković i Peđa Grbin Plenković: ''HDZ je apsolutni, kolosalni pobjednik ovih izbora''; Grbin: ''Birači su podržali SDP''

Atmosfera u stožerima VELIKA GALERIJA U nekim stožerima pale baklje, kod Škore slave kao da je pobijedio, a Tomaševiću je podršku dao i otac

U Šibensko-kninskoj županiji došlo je do promjene te je novi župan Marko Jelić (NL) s osvojenih 60,96 posto, a pobijedio je Gorana Pauka (HDZ), koji je osvojio je 39,04 posto glasova. 

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) ostaje župan s dobivenih 51,22 posto, a iza sebe je ostavio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS), koji je osvojio 48,78 posto.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je s osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS), koji je dobio 57,62 posto glasova.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje župan s osvojenih 52,43 posto glasova, a pobijedio je Ivicu Žuvelu (NL), koji je odbio 47,57 posto.

I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana s dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU), koji je dobio 51,66 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji novi je župan Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU), koji je dobio 72,15 posto, dok je Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa - ORah) dobio 27,85 posto.

Damir Dekanić (HDZ) pobijedio je sa 56,79 posto glasova Josipa Dabru (NL), koji je dobio 43,21 glasova te je postao novi župan Vukovarsko-srijemske županije.

Birači Splitsko-dalmatinske županije ponovno su za župana izabrali Blaženka Bobana (HDZ), koji je osvojio 60,43 posto, dok je njegov protukandidat Ranko Ostojić (SDP) osvojio 39,57 posto.

Marko Filipović - 1 Grad koji teče ima novog gradonačelnika: Dijete Kantride zaljubljenik je u more, a ljubav prema politici rodila se još na fakultetu

Radimir Čačić i Kristina Ikič Baniček Politički veterani izgubili županije, ima i iznenađenja: "Daleko je to od mojeg najvećeg poraza", "Birači su me nagradili"

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) ostaje župan s osvojenih 52,23 posto, a pobijedio je Božu Petrova (Most), za kojega je glasalo 47,77 posto birača.

U Zagrebu, koji ima i status županije, pobijedio je Tomislav Tomašević (Možemo! i partneri) osvojivši 65,29 posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru (DP, Zelena lista), koji je dobio 34,71 posto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju