Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRADOVI I ŽUPANIJE

Politički veterani izgubili županije, ima i iznenađenja: "Daleko je to od mojeg najvećeg poraza", "Birači su me nagradili"

Nakon drugog kruga lokalnih izbora poznati su gradonačelnici svih županijskih središta. U većini su dosadašnji gradonačelnici zadržali svoje pozicije, no u sedam gradova došlo je do promjene. Politički veterani Radimir Čačić, Damir Bajs i Darko Milinović više neće biti na čelu županija.

Nove gradonačelnike dobili su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, u kojima su pobijedili Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad), Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS), Ivica Puljak (Centar) i Ivan Radić (HDZ). No uz četiri najveća hrvatska grada do promjena je došlo u još tri županijska sjedišta - Čakovcu, Varaždinu i Pazinu.

Evo kako izgledaju privremeni rezultati DIP-a za županije i gradove:

Zagrebačka županija

Novi stari župan je HDZ-ov Ivan Kožić. On je s 41.865 glasova pobijedio SDP-ova Mihaela Zmajlovića, koji je osvojio 35.967 glasova birača.

Sisačko-moslavačka županija

Ivan Celjak iz HDZ-a novi je župan. Pobijedio je s 37.713 glasova Daniela Berdaisa iz SDP-a, koji osvaja 15.049 glasova.

Karlovačka županija

Martina Furdek-Hajdin iz HDZ-a nova je županica. Poziciju osvaja s 21.353 glasa ispred SDP-ova Stjepana Mikulandrića, koji ima 13.097 glasova birača. 

Varaždinska županija

Županiju preuzima HDZ-ov Anđelko Stričak, koji je osvojio 28.002 glasa. Pobijedio je Radimira Čačića, koji je osvojio 26.181 glas.

Koprivničko-križevačka županija

Darko Koren (Mreža, HDZ) osvojio je 14.794 glasa birača i pobijedio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS), koji je osvojio 14.090 glasova.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Marko Marušić (HDZ, HSLS) novi je župan. Pobijedio je s 19.935 glasova Damira Bajsa, koji ima 14.711 glasova.

Primorsko-goranska županija

Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) osvojio je šesti mandat s 49.276 glasova. Pobijedio je Garija Cappellija, koji je osvojio 35.839 glasova.

Ličko-senjska županija

Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan koji je pobijedio Darka Milinovića s 12.097 glasova birača. Milinović osvaja 10.137 glasova.

Zadarska županija

Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ima 26.310 glasova i novi je župan, a pobijedio je Ivicu Žuvelu (Kandidat grupe birača) s 24.861 glasom.

Šibensko-kninska županija

Marko Jelić, kandidat grupe birača, pobijedio je Gorana Pauka iz HDZ-a s 25.458 glasova birača. Pauk (HDZ, HSLS) ima 16.366 glasova.

Vukovarsko-srijemska županija

HDZ-ov Damir Dekanić ima 28.025 glasova, pobijedio je Josipa Dabru (Kandidat grupe birača), koji ima 21.269 glasova.

Splitsko-dalmatinska županija

Blaženko Boban novi je stari župan iz redova HDZ-a. Osvojio je 88.569 glasova i pobijedio SDP-ova Ranka Ostojića, koji je osvojio 57.682 glasova.

Istarska županija

Boris Miletić (IDS, ISU - PIP, Zeleni) ima 26.305 glasova. Danijel Ferić (SDP) ima 26.251 glas.

Dubrovačko-neretvanska županija

Nikola Dobroslavić (HDZ, HSLS, HSS, HSU, Hrvatski suverenisti), novi je stari župan. Osvojio je 22.803 glasa. Pobijedio je Mostova Božu Petrova, koji je osvojio 20.993 glasa.

Vukovar

Ivan Penava novi je stari gradonačelnik Vukovara. Osvojio je 5392 glasa, dok je Ivan Mažar iz HDZ-a osvojio 4529 glasova.

Pula

Filip Zoričić, kandidat grupe birača, porazio je IDS-ovu Elenu Puh Belci. Zoričić ima 10.666, a IDS-ova kandidatkinja 8225 glasova.

Sisak

Kristina Ikič Baniček iz SDP-a nova je stara gradonačelnica. Pobijedila je Željku Josić iz HDZ-a s 9539 glasova. Josić ima 8486 glasova.

Makarska

U Makarskoj je pobijedio SDP-ov Zoran Paunović s 3932 glasa. Pobijedio je HDZ-ova Juru Brkana, koji je osvojio 2453 glasa.

Samobor 

U Samoboru je pobijedila Petra Škrobot iz Fokusa s 8635 glasova. Pobijedila je kandidata HSS-a Željka Stanca, koji je osvojio 7079 glasova.

Petrinja

Magdalena Komes iz HDZ-a nova je gradonačelnica Petrinje. Osvojila je 2925 glasova. Darinko Dumbović (Reformisti, HSS, HSU, HKS) osvojio je 2771 glas.

Sinj

Miro Bulj iz Mosta osvojio je 4805 glasova, dok je HDZ-ov Igor Vidalina osvojio 3257 glasova.

Čakovec

U Čakovcu je za gradonačelnicu izabrana Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca, HNS, Demokrati, HSLS, HDSS). Ona je s 57,56 posto glasova pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti, Reformisti), koji je dobio 42,44 posto glasova.

Varaždin

Smjena gradonačelnika dogodila se i u Varaždinu, gdje je Ivan Čehok (grupa birača) izgubio za 169 glasova. On je dobio 49,24 posto glasova, a pobjednik Neven Bosilj (SDP) 50,75 posto glasova.

Pazin

U Pazinu, sjedištu Istarske županije, s 52,23 posto glasova dosadašnjeg gradonačelnika Renata Krulčića (IDS, HSU, HNS) pobijedila je Suzana Jašić (Možemo). Krulčić je osvojio 155 glasova manje od svoje protukandidatkinje.

Karlovac

Na čelu Karlovca u iduće četiri godine ostaje Damir Mandić (HDZ, HSLS), koji je s 55,02 posto glasova pobijedio Davora Petračića (SDP, HSS, Reformisti) (44,98 posto).

Zadar

Branko Dukić (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje gradonačelnik Zadra. On je s 54,43 posto glasova pobjedio Marka Vučetića (SDP, AM, HSS, GLAS, Centar), koji je dobio 45,57 posto glasova.

Šibenik

Kontinuitet je zadržan i u Šibeniku, gdje je Željko Burić (HDZ, HSLS) s osvojenih 64,02 posto glasova pobijedio Tončija Restovića (SDP, NL), koji je osvojio 35,98 posto.

Dubrovnik

U Dubrovniku gradonačelničku poziciju zadržao je Mato Franković (HDZ, Suverenisti, HSU) s osvojenih 59,92 posto, dok je protukandidat Pero Vićan (DDS) dobio 40,08 posto.

Nove gradonačelnike dobili su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, u kojima su pobijedili Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad), Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS), Ivica Puljak (Centar) i Ivan Radić (HDZ).

U prvog krugu gradonačelnici su izabrani u šest županijskih središta. U Požegi je u prvom krugu pobijedio Željko Glavić (HDZ, HSU) osvojivši više od 50 posto glasova, u Koprivnici Mišel Jakšić (SDP, HSS, HSU, HSLS, GLAS), a u Virovitici Hrvoje Miler (HDZ).

Za gradonačelnika Bjelovara u prvom krugu izabran je Dario Hrebak (HSLS), za gradonačelnika Krapine Zoran Gregurović (HDZ, ZDS, DHSS, A - HSS, SU), a Velike Gorice Krešimir Ačkar (HDZ, Stranka rada i solidarnosti , SKNL, HSU, HSLS).

Kako je izabrala Hrvatska, pogledajte i OVDJE.

Reakcije po stožerima

U Sisku je pobjedu oko 21 sat proglasila Kristina Ikič Baniček. "Utrka nije tijesna, pobijedili smo. Pobijedili smo, dobila sam treći mandat, birači su me nagradili", izjavila je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Siska. 

U Ličko-senjskoj županiji HDZ-ov Ernest Petry pobijedio je Darka Milinovića. "Mi smo vodili od početka. Prvi potez bit će pripreme za investicije i povlačenje EU fondova, županija više neće biti autokratska utvrda", rekao je Petry. "Milinović je prošlost u županiji", dodao je. 

Kandidat grupe birača Filip Zoričić pobijedio je IDS-ovu Helenu Puh Belci i postao gradonačelnikom Pule. "Dogodilo se to što se dogodilo, malo smo iznenađeni. Osjećam se dobro, čeka me velika odgovornost", kazao je Zoričić. 

Nezavisni Marko Jelić osvaja Šibensko-kninsku županiju ispred HDZ-ova Gorana Pauka. Jelić je HDZ-ov disident koji sa svima najavljuje suradnju. "Svi smo jedni drugima dali riječ, idemo programski, nije nam bitna ideologija. Neću biti Petrinov poslušnik. Mi smo dužni sada brinuti se za sve građane županije", kazao je. 

"Ovo je povijesna pobjeda za HDZ, a na nacionalnoj razini, nadam se, bit će kao i dosad. Nije nas iznenadio toliko rezultat, ali trebat će mi neko vrijeme da se priviknem na ovo", kazao je novi varaždinski župan Anđelko Stričak iz HDZ-a, koji je pobijedio Radimira Čačića. 

Nikola Dobroslavić iz HDZ-a novi je stari župan Dubrovačko-neretvanske županije. "Mi ćemo ozbiljno kao i dosad raditi na programu. Ono što smo obećali, to ćemo i ostvariti. Petrova sam pobijedio i u Metkoviću", kazao je Dobroslavić. Kazao je da Most mora protumačiti što to znači i da je zadovoljan rezultatima. Tvrdi da se nisu pribojavali rezultata.

U Primorsko-goranskoj županiji Zlatko Komadina ostaje župan, ali prvi put je morao u drugi krug. Ovo mu je šesti mandat. "Hvala građanima, pobjeda je više nego slatka. Pokazali smo da smo trajna vrijednost", kazao je i dodao da je i "u Lošinju pobijedio Garija Capellija". 

Mario Banožić ne misli da je HDZ izgubio Vukovar i Županju, iako tamo nisu pobijedili HDZ-ovi kandidati. "Siguran sam da će se Vukovar vrlo brzo oporaviti", poručio je Banožić iz Vinkovaca. 

HDZ-ov Ivan Celjak pobijedio je u Sisačko-moslavačkoj županiji.  "Svjesni smo da je naša županija teško stradala, no imamo najbolje ljude na svijetu, bit ćemo partneri svim stanovnicima", kazao je Celjak. 

Kandidat grupe birača Viktor Šimunić, široj javnosti poznat jer je u aferi "Kaj bi ti štel biti?" objavio audiosnimku iz koje proizlazi da mu je HDZ nudio protuuslugu u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, pobijedio je u drugom krugu izbora za gradonačelnika Oroslavja.

Šimunić je s 1456 osvojenih glasova pobijedio aktualnog gradonačelnika Emila Gredičaka (HDZ, HSU, HSLS), koji je osvojio 1224 glasa.

Darko Milinović izgubio je Ličko-senjsku županiju. Ipak nije pobijedio svoju bivšu stranku. "Ujedinili su se HDZ i HSP i to je bila orkestrirana utakmica, mi ćemo biti konstruktivna oporba. Treba čestitati pobjedniku. Ovo nije moj kraj, kad iza vas stoji 10.000 ljudi, to može biti politički početak, a ne kraj. Možda ja budem idući gradonačelnik Gospića", kazao je Milinović. 

IDS je doživio pravi potop u Istarskoj županiji, no novi stari župan Istarske županije Boris Miletić ne misli da je ovo kraj dominacije IDS-a. "Iz ovoga moramo izvući pouke. Sigurno je mnogo teže motivirati građane da izađu na izbore u onim mjestima u kojima je načelnik izabran u prvom krugu", kazao je Miletić. 

Radimir Čačić više nije župan Varaždinske županije. Novi je župan HDZ-ov Anđelko Stričak. "Daleko je to od mojeg najtežeg poraza. Imao sam 35 izbora, osam puta sam biran u Sabor, ali imao sam i jedan težak poraz... Sad sam izgubio", kazao je Čačić i dodao da Plenković može računati na njegovu potporu dok god daje potporu projektima u županiji. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene