Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo zaboravili!

Svake izbore Zagrepčani slušaju istu ploču - stadion, novi most i vječiti smrad s Jakuševca. Što su sve političari obećali Purgerima prije četiri godine?

Aktualno Galerija Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 3 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 4 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 2 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 1 Galerija 1/4 >>
Žičara, maksimirski stadion, jarunski most, smetlište Jakuševac, nesnosne prometne gužve... Ovo su samo neki od problema koji godinama muče stanovnike hrvatske metropole. Na svakim lokalnim izborima Zagrepčani tako slušaju obećanja kako bi političari riješili goruće probleme i dok svi imaju neka teoretska rješenja, na konkretne se poteze još uvijek čeka.

Smrt dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz temelja je promijenila borbu za fotelju prvog čovjeka grada. Karte se ponovno miješaju, a kandidati niču kao gljive poslije kiše.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Slika nije dostupna Promjena kampanje Analitičari o utrci za Zagreb: "Vanđelić bi sad imao ozbiljne šanse, a vidjet će se je li Škoro kukavica“

Prije četiri godine za mjesto gradonačelnika Zagreba borili su se Milan Bandić, Anka Mrak-Taritaš, Sandra Švaljek, Bruna Esih, Drago Prgomet, Tomislav Tomašević, Ivan Lovrinović i Marko Sladoljev. U drugi krug ušli su Anka Mrak Taritaš i Milan Bandić, koji je odnio pobjedu s osvojenih 51,79 posto glasova.

Nakon Rijeke i Osijeka, u serijalu "Nismo zaboravili" danas vam donosimo pregled nekih od obećanja kojima su političari pokušali osvojiti glasove Purgera. Glavna je tema ovogodišnje kampanje obnova Zagreba nakon razornog potresa koja nikako da krene. U nastavku pročitajte što je od obećanja iz 2017. ostvareno, a koji su projekti još uvijek na čekanju.

Jakuševac, stadion, Holding...

U programu Nove TV kandidati za Zagreb sučelili su se 2. svibnja 2017. godine, a pozivu su se odazvali Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek i Drago Prgomet. Sučeljavanje su obilježile teme promjena imena Trga maršala Tita, odluka o Stadionu Maksimir, sanaciji smetlišta Jakuševac i broju zaposlenih u Holdingu.

Krajem prošle godine iz GNK-a Dinamo izvijestili su kako su završeni radovi na rekonstrukciji i ojačanju južne tribine Maksimira te infrastrukturni radovi koji su uključivali obnovu 7500 m2 plave trave oko glavnog terena za igru, proširenje kapaciteta klupa za rezervne igrače, obnovu terena br. 4 i 7, zamjenu tribine sa 197 sjedećih mjesta uz teren broj 3, servis terena... Na stadionu je osigurano dodatnih 3900 mjesta, a vrijednost projekta iznosi 1.600.000,00 kuna.

U udruzi "Dinamo - to smo mi", navode kako se nigdje ne spominje uređenje skladišta ili ureda pod istočnom tribinom, koja je proglašena neuporabljivom nakon potresa. Smatraju kako je netko "namjerno uređivao istočnu tribinu i da se to zatajilo, što baca veliku sumnju na ponovljene kriminalne radnje oko obnove stadiona" te dodaju da će slučaj prijaviti nadležnim tijelima kao što su i brojne nepravilnosti koje su se dogodile ranije.

Žičara još nije otvorena

Uoči svakih lokalnih izbora političarima su puna usta obećanja i ideja kako riješiti prometne krkljance u Zagrebu. Tako su se i prije četiri godine spominjali gradnja metroa i denivelizacija prigradske željeznice, a stanovnici zapadnog dijela grada godinama slušaju o izgradnji Jarunskog mosta.

U Zagrebu je, kad je riječ o prometnim rješenjima dovršena rekonstrukcija Rotora, iako su mnogi prometni stručnjaci upozoravali kako se njome neće riješiti gužve te su svi redom isticali kako ima puno važnijih projekata. Govorimo li o javnom gradskom prijevozu, spomenimo kako u dva desetljeća nije izgrađen ni metar nove tramvajske pruge.

Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 3 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Veliku prašinu podigla je i gradnja nove sljemenske žičare, čija je cijena otišla u nebo pa su mnogi ustvrdili kako će biti najskuplja u Europi. Na udaru kritika žičara se našla zbog optužbi o prenapuhanim troškovima, ali i zbog upitnog vizualnog identiteta. Nova je žičara u promet trebala biti puštena 3. siječnja ove godine, no zapelo je s uporabnim dozvolama. 

Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 3 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Jedan od vječitih problema najvećeg hrvatskog grada je gospodarenje otpadom. Uvođenje spremnika za odvajanje plastike i biootpada u Zagrepčanima je pobudilo nadu kako se nešto ipak događa, no pretrpani spremnici mnoge su natjerali da se zapitaju je li riječ samo o kozmetičkim promjenama te razvrstava li se doista otpad ili sve na kraju završi na istoj hrpi.

Građani istočnog dijela Zagreba pak najbolje mogu posvjedočiti o situaciji s otpadom s obzirom na to da se već godinama bore sa smradom s Jakuševca. Prošle je godine zbog kršenja zakona Državni inspektorat na tri mjeseca zatvorio kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu.

Kritičari pokojnog gradonačelnika isticali su kako ovakav sustav gospodarenja otpadom ne funkcionira jer je preskup i demotivirajući za građane s obzirom na to da nije uvedeno plaćanje odvoza otpada prema količini, nego volumenu spremnika.

Hoće li gorući problemi ikada biti riješeni, saznat ćemo nakon izbora 16. i 30. svibnja.

Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 3 Nismo zaboravili - Zagreb, lokalni izbori 2017. - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene