Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao oštar odgovor

Grbin opleo po Plenkoviću zbog trakavice o predsjedniku Vrhovnog suda: "Vidljivo je da su danas maske pale"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin održao je presicu i odgovarao na pitanja novinara.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da smo u reakciji premijera Vlade RH vidjeli zanimljivu situaciju.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić Blamaža Problemi za SDP: Otkrili zašto u Osječko-baranjskoj neće imati svog kandidata za župana Slika nije dostupna LICE NOVOG SDP-A Joško Klisović predao listu za gradonačelnika Zagreba: ''Neću biti gradonačelnik kojim upravljaju ortaci iz sjene ili prijatelji''

"Na reakciju ga nije nagnala činjenica da će dug u zdravstvu za lijekove narasto na 6,5 milijardi kuna i da imamo 22 bolnice s ograničenom isporukom lijekova, nije ga nagnala na reakciju ni činjenica da se od siječnja ljekarnama ne isplaćuje od strane HZZO-a cijena lijekova koji su isporučeni", rekao je Grbin.

"To ga nije nagnalo na reakciju iako je evidentno da su zbgo toga zdravlje i život hrvatskih građana ugroženi", rekao je Grbin.

"Nije ga nagnala ni činjenica da se broj zaraženih približava brojci od 2000 u jednom danu. I dalje nemamo konkretne mjere, a porast brojki se pokušava riješiti represijom", rekao je Grbin.

"Na reakciju ga je nagnala činjenica da možda, ali smao možda imamo priliku malo mijenjati stanje u hrvatskom pravosuđu", rekao je Grbin i podsjetio na to da je jučer jedan pravomoćno osuđeni osuđenik bez ikakvog problema prešao državnu granicu.

"Strašne slike hrvatskih sudaca"

"Iz kuhinje Zdravka Mamića imamo priliku gledati strašne slike hrvatskih sudaca koje su potpuno neprihvatljive. Jučer smo imali priliku slušati bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća koji je de facto priznao da je Mamić imao doušnike i u DSV-u", rekao je.

"Želimo to promijeniti, a odgovor premijera je da mu je Zlata Đurđević neprihvatljiva", rekao je Grbin.

"Ono što je jedino dobro u svemu ovome je to što smo napokon makli famu da se ovdje radi o proceduri. Potpuno je jasno - gospoda iz HDZ-a ne žele na čelu Vrhovnog suda osobu koja bi mogla mijenjati ovu situaciju u pravosuđu", kazao je.

"Imamo najgore pravosuđe u Europi"

"Hrvatska danas ima jedno od najgorih, ako ne i najgore pravosuđe u Europi. Što vlast radi po tom pitanju? Apsolutno ništa. Dapače, HDZ i Plenković opstruiraju svaki pokušaj promjene u pravosuđu na bolje. Danas su, iz reakcije premijera Plenkovića je to vidljivo, barem maske pale", dodao je.

Na pitanje kako su neki suci uopće prošli sigurnosnu provjeru, Grbin je naveo primjer.

"DSV je u slučaju sutkinje sa zagrebačkog Županijskog suda, odbilo istu pripustiti na Vrhovni sud jer nije prošla sigurnosnu provjeru. SOA je prije nekoliko godina utvrdila da nekoliko desetaka hrvatskih sudaca predstavlja sigurnosnu prijetnju hrvatskom pravosuđu", rekao je Grbin.

"Ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnog suda Sessa i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Turudić su o tome morali pročitati u novinama, vjerojatno saznati kao i ja. Zašto na to nisu nisu reagirali? Zašto informacije koje smo svi mogli pročitati za njih nisu bile dovoljne da regiraju i zašto suce, koji ne mogu iz sigurnosnih razloga ići na Vrhovni sud, puštaju na Županijskom sudu u Zagrebu", pitao se.

"Od HDZ-a ništa za unaprjeđenje pravosuđa"

"Od HDZ-a nismo čuli baš ništa što bi pomoglo unaprjeđenju situaciji u hrvatskom pravosuđu", istaknuo je Grbin. Navodi da je njemu potpuno svejedno kako će se Đurđević birati za predsjednika Vrhovnog suda.

"Imamo kandidatkinju s respektabilnim životopisom koja je spremna uhvatit se u koštac s problemima i nešto promijeniti", naveo je Grbin.

Dodaje da je dilema želimo li kandidatkinju koja hoće i može nešto promijeniti ili ćemo održati status quo

"Stanje u hrvatskom pravosuđu ne funkcionira i treba ga mijenjati od vrha prema dolje", rekao je Grbin. "HDZ-u ovakvo stanje u pravosuđu apsolutno odgovara", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene