Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOKALNI IZBORI

Za malo pažnje: Kampanja službeno još nije ni počela, no mnogi kandidati već sad čine sve da bi bili vidljiviji

Iako kampanja službeno još nije ni počela, a potencijalni kandidati tek trebaju skupiti potpise, mnogi već sad čine sve kako bi bili vidljiviji od drugih, pogotovo kada je riječ o kandidatima koji se tek probijaju na političkoj sceni. Takve kampanje kandidatima možda i daju veću vidljivost, ali neće im nužno donijeti veći uspjeh na izborima.

Zadarski Sizif već se tri puta okušao na lokalnim izborima. U gradonačelničku fotelju teško da će zasjesti, ali svakako nije prošao neprimijećen. Splićani, s druge strane, ne mogu ne primijetiti Duška Radića. Društvene mreže olakšale su put do publike svima koji to požele. Ovakve kampanje obično skupljaju protestne glasove.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor SMJENA U KLUPAMA Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji" Bojan Ivošević Otkrio detalje iz djetinjstva Tko je Bojan Ivošević? Trpio nasilje u djetinjstvu jer mu je otac Srbin, a kampanju mu je obilježio antisemitski komentar

''Pa to su više performeri nego političari. Dakle upućivati na probleme je jedna stvar, međutim od političara se u kampanji očekuje da daje rješenje tog problema. Ovo je jedan ovako umjetnički performans, međutim tu nema zapravo politike'', rekla je dr.sc. Gabrijela Kišiček.

Potpuno suprotnu, krajnje ozbiljnu kampanju, ima suverenist Boris Glavaš. Za tog kandidata za načelnika Podbablja teško da bi itko čuo izvan tog mjesta da na početku životopisa nije istaknuo da je "uredno i na vrijeme" primio sve crkvene sakramente.

''Pa to iz jednostavnog razloga jer je meni vjera izuzetno bitna. Sam naglasak je stavljen u životopisu, a naglasak tijekom same kampanje bit će na sasvim konkretnim stvarima i planovima'' kaže Boris Glavaš.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vodica pozornost je privukao najavom kandidature točno u ponoć. Time je htio pokazati kako će građanima danonoćno biti na raspolaganju.

''Reakcije na ovu kampanju su me malo osobno iznenadile, ali mislim da je cilj svake kampanje da pobudi određenu pozornost'', govori Ante Cukrov.

Za izlazak na izbore najteže je zainteresirati za politiku tradicionalno nezainteresirane mlade birače. Malo humora, malo po konkurenciji i broj pregleda na društvenim mrežama raste.

''Mislim da na neki način sve ove ustaljene kampanje vrijeđaju inteligenciju hrvatskog, zagrebačkog birača i mislim da treba ponuditi nešto novo. Pogotovo mlađim generacijama koje treba svakako motivirati da iziđu na ove izbore'', rekao je Herman Vukušić.

Stručnjakinja za komunikaciju Gabrijela Kišiček kaže kako uspješna kampanja mora građanima ponuditi nešto drugačije, konkretnije i specifičnije.

''No međutim mora se svakako ponuditi zapravo rješenje za nešto bolje'', dodaje Kišiček.

Dobar dio birača odavno već zna kome će dati svoj glas. Dobra kampanja može motivirati apstinente i neodlučne, a znamo da njih nema malo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene