Hrvatska je po broju cijepljenih među najgorima u Europi. Razlog - kad su se dogovarale prve isporuke cijepiva, povjerenje smo poklonili onima koji sada kasne s isporukom.

Galerija Dino Goleš - 2 Dino Goleš - 1 Dino Goleš +0 Dino Goleš - 2

Podaci s Oxforda otkrivaju da je Izrael je otišao najdalje - imaju čak 107 doza na 100 stanovnika. Bogati Ujedinjeni Arapski Emirati 65. Velika Britanija koja je izašla iz Unije ima oko 37 doza na 100 stanovnika.  Amerikanci gotovo 32. Srbija dvostruko više od prosjeka Europske unije, koji iznosi oko 12 doza. Hrvatska je sa sedam doza ispod europskog prosjeka, a Rusija koja svijetu nudi svoj Sputnjik za sebe ima i manje cjepiva od nas.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Pogledajte stanje zaraze u svojoj županiji Krunoslav Capak, cijepljenje Panika zbog cjepiva, proizvođači kasne s isporukom i srezali količine: "Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja"

Analiziramo dalje omjer snaga u Europi prema podacima ECDC-a.
Za početak recimo kako je Europska unija dostavlja cjepivo članicama u omjeru broja stanovnika i ukupno naručenoj količini svake zemlje kod određenoga proizvođača.

Doze su se, podsjetimo, naručivale prije nego što su cjepiva završena pa je zapravo procijepljenost danas uvelike i rezultat na kojeg su se proizvođača države tada "kladile". Postoci primljene prve doze po zemljama zato variraju od najboljih 17 posto do najgorih četiri posto.

Najviše se tako cijepi na Malti. Slijedi Mađarska, jedina članica EU-a koja cijepi i ruskim cjepivom - s 15 posto cijepljenih. Top tri zaključuje Finska s više od 12 posto. Mi smo na začelju. Treći najlošiji od 30 analiziranih država. Do sada je prvu dozu primilo sedam posto Hrvata. Gore od nas su tek Bugarska s 4,8 i Latvija s četiri posto. U okruženju to izgleda ovako - Italija ima slične brojeve kao i mi - Slovenija i Njemačka su nešto bolje, a Austrija najbolja.

Zašto Malta?

Imamo oko osam puta više stanovnika, no ključ je u tome koje smo cjepivo prvo naručili. Pfizerom je Malta dosad cijepila 84 posto cijepljenih, Hrvatska - 51 posto. Moderna - devet naprema tri posto. AstraZenecom koja je smanjila isporuke cijepilo se 40 posto u Hrvatskoj i svega 13 posto u Malti.

Hrvatska je zato promijenila strategiju i znatno povećala želje za Pfizerom. Najprije je ugovoreno oko 900 tisuća doza. U dva ugovora naručeno je još milijun, a nedavno je iskazana želja za još gotovo 900 tisuća doza.

Gotovo svaki treći stariji od 80 godina cijepio se u Hrvatskoj. No njih je na najboljem Islandu cijepljeno 90 posto! Cijepili smo i gotovo svakog četvrtog 70-godišnjaka. Najbolja je Mađarska s 42 %. U skupini od 60 do 69 godina cijepljeno je i 7,3 posto Hrvata. I tu je najbolja Mađarska, koja je cijepila već svakog petog stanovnika. Među hrvatskim 50-godišnjacima cijepljeno je njih manje od pet posto, na Malti i triput više.

Odobravanjem novih cjepiva - primjerice ruskog i kineskog, ali ritmom trenutačnih proizvođača, trendovi će se sigurno mijenjati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju