Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rizik u kupovini

Treba li prati namirnice? Evo zašto je opasnije meso i sladoled držati izvan doma tri dana, nego ga spremiti u hladnjak nakon kupovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers, ističe kako nema potrebe da perete ambalažu kupljenih namirnica, perite ruke i svježe voće i povrće.

Trenutačno nema dokaza da se koronavirus prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik kada su posrijedi COVID-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u trgovini, smatra Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers, piše portal Science Alert.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Trebam li kupljene namirnice držati u garaži ili na trijemu tri dana?

Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica, kaže Schaffner. Prijedlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.

Malo je točnosti u ovome savjetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem ​​namirnica. Nijedno nije točno, smatra Schaffner.

Trebam li uistinu dezinficirati svaku kutiju i sve vrećice iz trgovine pojedinačno?

Schaffner smatra da ni taj savjet nije znanstveno utemeljen. Predlaže da, ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica.

"I pogodite što još - pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!"

Pranje svježih proizvoda sapunom?

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

U skladu s trenutačnim preporukama znanstvenika, uključujući i američki FDA, svježe voće i povrće prije konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi.

Kolika opasnost vreba od vrećica za višekratnu upotrebu?

Mnogi ljudi koriste vrećice za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija njih treba redovito prati.

I premda je u teoriji moguće da se na vrećici za višekratnu upotrebu ''pokupe'' mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i koronavirus), najveća prijetnja s kojom se suočava bilo tko u dućanu jest osoba zaražena Covidom-19. Schaffner predlaže da vrećice s namirnicama držite u autu (ako ga posjedujete), kako biste ih imali pri ruci sljedeći put kad odete u kupnju.

Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. Naravno, isto vrijedi i u vrijeme kada ne vlada pandemija.

Na koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupnje namirnica?

Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju košarica i kolica za kupnju. Kupci to trebaju iskoristiti ako im je dostupno u njima najbližoj trgovini.

Schaffner savjetuje da se napravi popis potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i učinkovito kretanje trgovinom.

Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrijebiti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene