Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Već smo na 10 odjela''

Vapaj liječnika: ''Svi smo već na izmaku snaga. Puno bolesnika i hospitalizacija se moglo prevenirati"

Liječnik
Liječnik Foto: DNEVNIK.hr
Da koronavirus ne poznaje praznik, potvrđuje i eksplozija novozaraženih - danas je drugi najgori dan epidemije, imamo 7270 osoba pozitivnih na koronavirus. 63 ih je preminulo. Mnogima je današnji dan bio neradni - neki su ga obilježili u krugu obitelji, neki su se i danas cijepili, drugi pak testirali, no liječnici su i danas imali pune ruke posla, kao u posljednje dvije godine. Proveli su gu liječeći najteže pacijente - od kojih gotovo 80 posto nije cijepljeno.

U čakovačkoj bolnici više od stotinu pacijenata bori se s koronavirusom.
Pa im, uz pomoć Komore, stiže deset medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske. ''Evo, svi smo već na rubu i izmaku snaga, rekla bih u ove dvije godine. Mi moramo zbrinuti naše pacijente, pružiti im adekvatnu njegu i skrb, a za to moramo imati dostatan broj sestara kako bi dosegli tu kvalitetu'', priznaje glavna sestra bolnice Valerija Korent.

Sestra Kolac radi već više od 40 godina. U mirovinu neće, kaže - ima još posla oko koronavirusa. ''Težina pacijenata gdje i sad možete sa mnom razgovarati, za jedan sat završiti na jednom apartatu, za koji sat na NIV-u, a za pet sati u respiratoru. I to je taj kritički pad u vašem zdravstvenom psihičkom stanju gdje morate biti sa svojim pacijentom'', ističe Barbara Kolac, glavna sestra odjela za infektologiju Županijske bolnice Čakovec.

I tako već gotovo dvije godine. A u bolnicama je u posljednjih tjedan dana završilo više od 500 ljudi. U čakovečkoj bolnici - 75 do 80 posto necijepljenih. ''Malo je frustrirajuće, jer puno bolesnika i hospitalizacija se moglo prevenirati. Kad bi se tih 80 posto bolesnika izuzeli, koji vjerojatno ne bi završili u bolnici, možda bi mogli funkcionirati na dva do tri odjela maksimalno. Sad smo već na deset odjela'', napominje Mahmoud al Mufleh, voditelj infektologije u Čakovcu i dodao da su krenuli raditi na hladni pogon.

Na COVID odjelima pomažu i uskaču svi - i kirurzi, ginekolozi, ofatalmolozi. Jer dodatni respiratori ili uređaji mogu se kupiti. Problem je tko će ih koristiti. Medicinara nam nedostaje godinama, pitali smo ministra što je država napravila u ove dvije godine epidemije da se staistika poboljša, izvijestila je reporterka Martina Bolšec Oblak u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIJETI IM OTKAZ? Ministarstvo poslalo dopis nakon apsurdnih primjera iz škola: Jedna učiteljica ušla kroz prozor jer nije imala COVID potvrdu

Pročitajte i ovo Anton Ramljak, policajac koji odbija COVID potvrde "TO JE MOJ OSOBNI RAZLOG" Porečki policajac nije imao COVID potvrdu pa ostao ispred vrata postaje: "Imam ja pravna sredstva s kojima ću se boriti"

''Edukacija takvog kadra traje pet ili šest godina. Nismo ih mogli stvoriti u datom trenutku velik broj. Ali educirali smo preko 1000 liječnika za rad u jedinicama intenzivnog liječenja'', kazao je Vili Beroš.

Najmanje pet godina potrebno je za završetak specijalizacije . Do tada - liječnici kažu odrađuju i po 50 prekovremenih sati na mjesec. U bolnici Dubrava nudi im se psihološka pomoć. Jer na prvoj crti borbe s koronom susreću se s teškim pacijentima, njihovim obiteljima i već tisućama smrtnih slučajeva. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene