Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETI IM OTKAZ?

Ministarstvo poslalo dopis nakon apsurdnih primjera iz škola: Jedna učiteljica ušla kroz prozor jer nije imala COVID potvrdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera.

Nakon uvođenja COVID potvrda, pristižu mnogobrojni upiti ravnatelja škola kako postupiti u slučaju kada djelatnici ne poštuju mjeru obaveznog testiranja - odbijaju predočiti potvrde o preboljenju, nalaz testa ili COVID potvrdu.

Ministarstvo je postupak sročilo kroz dva prijedloga - prvog i drugog upozorenja zaposleniku koji nije predočio potrebne potvrde ili je bez njih ušao u školu. U školi u Kaštel Lukšiću je bez potvrda u razrede u dvije smjene ušlo čak sedam učiteljica.

Takvih je primjera više, doznaje od ravnatelja Jutarnji list, koji traže anonimnost, a jedan od najapsurdnijih je ulazak učiteljice u razred kroz prozor.

U drugom slučaju učiteljica bez potvrde je ušla u razred, a ravnatelj je iz razreda izveo sve učenike.

Treći je primjer spremačica koja je ''pobjegla'' zaštitaru iza leđa. Poseban problem su nepoznati gosti koji bez potvrda uspijevaju ući u školu. Na pitanje što tu traži i zašto je ušao bez potvrde, jednoj je ravnateljici gost odgovorio: ''Došao sam spasiti djecu!''

U dopisu Ministarstva ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera, ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test.

''Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu'', piše u dopisu Ministarstva ravnateljima.

To je članak koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele testiranja Tko stoji iza sve brojnijih prosvjeda protiv COVID potvrda? Nijedno prosvjedno okupljanje održano zadnjih dana nije bilo prijavljeno

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Ministri na sastanku Ministar Fuchs ima jako zanimljiv prijedlog za Stožer, za učitelje cijepljene jednom dozom: ''Mislim, ja ću predložiti...''

Ukoliko zaposlenik ne odgovori na traženo, slijedi, po prijedlogu Ministarstva, drugo upozorenje. Stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U tom upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene