Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro o mjerama

Glas poduzetnika o skraćenom radnom vremenu: "Mikropoduzetnike se pušta da propadnu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika prozvala je Vladu da u mjerama za spas radnih mjesta diskriminira određene kategorije poduzetnika.

U udruzi Glas poduzetnika smatraju kako mjera skraćenog radnog tjedna ne bi trebala vrijediti samo za tvrtke s više od 10 zaposlenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?" Slika nije dostupna Prijeti i novčana kazna Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana

"Na ovaj način izostavljeni su mikropoduzetnici kojih ima najviše. Ali daleko od toga da je ovo prvi put da Vlada ne misli na one koji nose hrvatsko gospodarstvo, a podsjetimo samo kako upravo mikro i mali poduzetnici čine čak 50% gospodarstva i zaposlenih", napominju u udruzi.

Smatraju da je Vlada time pokazala da ne razumije ili da ih nije briga za mikropoduzetnike.

"Dok se za tvrtke iznad 10 zaposlenih pregovara sa sindikatima i traže se rješenja, mikro poduzetnike se pušta da propadnu. Smatramo da bi svi poduzetnici koji imaju do 10 zaposlenih trebali dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta ukoliko im je promet pao više od 50%", rekla je Ivana Matić, koordinatorica Odbora za žensko poduzetništvo UGP-a.

Dodaju kako Vlada godinama otežava posao mikropoduzetnicima te da se godinama ide na ruku velikim, stranim tvrtkama. 

"Očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da ne diskriminira poduzetnike na bazi broja zaposlenih te da i mikro i mali poduzetnici, oni do 10 zaposlenih, odmah uđu u navedene mjere, ako za iste imaju potrebu!” rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Napominju kako su u mjere za lipanj ušle i tvrtke koje se bave "destination retailom", ali samo one koje imaju manje od 10 zaposlenih. Time su, kažu, izostavljene tvrtke u navedenom sektoru koje imaju više od deset zaposlenih, a također potpuno ovise o turističkoj sezoni i značajno su pogođeni krizom.

"Što to rade Vlada RH i Andrej Plenković? Čini se kao da se igraju sa sudbinama građana, proizvoljno određujući kriterije, loptajući se s brojkama, ubacujući i izbacujući pojedine poduzetnike iz mjera koje njima čine razliku između poslovanja i propadanja. Potrebna je sustavnost u donošenju propisu, imajući na umu sve poduzetnike, a toga ovdje nema ni u tragovima", zaključuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene