Test na koronavirus
Test na koronavirus Foto: Afp

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je izrazila zabrinutost zbog rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u danu, većinom u siromašnijim zemljama, dok se u isto vrijeme mnoge razvijenije zemlje počinju otvarati.


WHO navodi da je u posljednja 24 sata zabilježeno 106.000 novooboljelih, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Vezani članci Koronavirus u BiH Rekordan broj novozaraženih i u BiH: Potvrđen 1251 novi slučaj, 10 preminulih Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći"

"Pred nama je još uvijek dug put", rekao je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyeseus na konferenciji za medije.

"Vrlo smo zabrinuti zbog porasta slučajeva u zemljama s niskim i srednjim dohotkom", rekao je Ghebreyeseus.

Direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan upozorio je da će se uskoro dostići "tragična granica od pet milijuna slučajeva".

WHO je na udaru kritika nakon što ih je američki predsjednik Donald Trump optužio za loše upravljanje krizom i favoriziranje Kine.

Trump je ovaj tjedan zaprijetio povlačenjem iz organizacije i trajnim prekidom financiranja iste. Tedros je rekao da je zaprimio Trumpovo pismo, ali ga nije htio komentirati.

WHO je najavio istragu o postupanju organizacije u pandemiji koja je izbila u Kini krajem prošle godine.

"Nebrojeno puta rekao sam da WHO poziva na odgovornost više nego itko drugi. To se mora učiniti i mora biti sveobuhvatno", poručio je Tedros, ali nije rekao kada bi trebala započeti istraga.

Ryan je na konferenciji za medije savjetovao ljudima da izbjegavaju uzimanje hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, što bi moglo dodatno razljutiti Trumpa koji je rekao da uzima taj lijek kako bi se zaštitio od koronavirusa.

Poznata lica na izbornim listama: Doznali smo u kojim bi se izbornim jedinicima na vrhu liste mogli naći Pervan i Drele