U subotu kreće prikupljanje potpisa za MOST-ov referendum oko korone - s dva pitanja. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić otkriva da pitanja vezana uz zakonodavne inicijative - nisu ustavno-pravno prihvatljiva!


MOST-ovci traže izmjenu članka 17 Ustava i uvrštavanje epidemije i pandemije - u kojoj bi o ograničenju prava i sloboda odlučivao Sabor dvotrećinskom većinom.

Također, traže da se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbaci Stožer kao tijelo koje odlučuje o mjerama i da dosadašnje odluke Stožera mora potvrditi Sabor. A zahtijevat će i ukidanje COVID potvrda.

Profesorica Sanja Barić kaže da pitanja koja se tiču zakonodavne inicijative nisu ustavno-pravno prihvatljiva.

Branko Bačić i Nino Raspudić - 1 Burno u duelu Bačić-Raspudić: ''Izgleda da Bačić zna pitanje i prije mene''; ''Ukidanje COVID potvrda znači širenje epidemije''

Božo Petrov najavio referendum Most najavio referendum za ukidanje COVID potvrda: "Čvrsto stajemo u obranu ustavnih vrijednosti"

"Prva inicijativa, ustavnotvorna inicijativa čini se da bi mogla proći test ustavnosti. Ne mogu reći sa stopostotnom sigurnošću, ali ima nekog rezona i mogla bi biti prihvatljiva. Ova zakonodavna inicijativa ima problem i sa diobom vlasti, prenošenjem inherentno izvršnih ovlasti na zakonodavnu vlast, ima problem i s time da se mjere sasvim drugačije tretiraju pa u tom smislu nemamo jednako tretiranje dosadašnjih mjera te nema ustavno pravno prihvatljivog opravdanja za tako nešto", rekla je Katarini Jusić Sanja Barić.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju