Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: Getty Images

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 830 novih zaraza koronavirusom, od COVID-a umrle su još 22 osobe, a zbog teškog epidemiološkog stanja restrikcije su produžene i na idući tjedan, objavila je u subotu slovenska vlada.


Obavljeno je 2648 testova, a pozitivnih brisova na koronavirus bilo je 830 odnosno 31,3 posto, nešto više nego dan ranije, potvrdilo je ministarstvo zdravstva. Povećan je i broj oboljelih u bolnicama te je trenutno hospitalizirano 1315 pacijenata, 39 više nego prethodni dan, od čega je 201 teže oboljeli na intenzivnim odjelima, osam više u odnosu na dan ranije.

S novim fatalnih ishodima bolesti u zadnja 24 sata broj preminulih od posljedica koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 2063, po čemu je ona među zemljama u Europi s najvišim mortalitetom. Zbog epidemiološke situacije koja je unatoč strogim mjerama i dalje vrlo teška vlada Janeza Janše je u subotu navečer objavila kako mjera zabrane rada neesencijalnih trgovina i nekih usluga ostaje na snazi još sedam dana, unatoč mišljenjima da treba dopustiti ponovni rad trgovina obuće i odjeće, cvjećara, frizerskih salona i salona za masažu.

O toj su mogućnosti s vladom u subotu govorili predstavnici obrtnika i trgovaca kojima je poručeno da će se neke mjere uskoro na tom području početi ublažavati, ovisno o razvoju stanja i situaciji u pojedinim regijama. Na snazi idući tjedan ostaju i druge stroge restrikcije, kao što su zabrana okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, policijski sat, te zabrana napuštanja granica matičnih općina, osim zbog odlaska na posao i povratka s posla i nekih drugih izuzetnih okolnosti.

Koronavirus u Sloveniji Slovenska vlada naručila milijun i pol tisuća brzih testova, najavili i moguće ublažavanje mjera

Koronavirus u Srbiji Srbija ulazi u crnu korona zonu: Imaju više od 1000 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Slovenija i Hrvatska im blizu

Od subote je otvoreno nekoliko skijaških centara, ali uz ograničenja i u smanjenom opsegu, ne smiju se koristiti zatvorene kabine na žičarama. Za tu je djelatnost problem i to što odlazak na skijanje još nije opravdani razlog za odlazak izvan matične općine. Zatvoreni su i ugostiteljski i turistički objekti u takvim centrima, a zbog strogog režima na državnim granicama uslijed epidemije ne mogu računati niti na strane posjetitelje.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju