Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još 49 preminulih

Produžuju restrikcije: Tjednima imaju policijski sat i zabranu odlaska u drugu općinu, ali brojke im ne padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1813 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 49 ljudi od posljedica COVID-a, objavila je u petak slovenska vlada, dok se u zemlji očekuje nastavak mjera potpunog zatvaranja i idući tjedan.

Obavljena su 6453 testa, od kojih je pozitivno na koronavirus bilo njih 28,09 posto, pa tako udio pozitivnih među testiranima i dalje ostaje visok, kao i broj novozaraženih.

Zato će se restrikcije donesene krajem listopada, koje uključuju zaključavanje u općinske granice, policijski sat i zabranu okupljanja izvan obiteljskog kruga i druge mjere produžiti i za idući tjedan. Formalnu odluku o tome vlada će donijeti u subotu, na sastanku s epidemiolozima i predstavnicima javnog zdravstva, a sastat će se i s predstavnicima gospodarskih sektora koji traže djelomično "otvaranje" i protive se zaoštravanju mjera.

Popunjenost slovenskih bolnica COVID bolesnicima i dalje je visoka, viša od mjerila koje je postavila vlada na "semaforu" za moguće ukidanje nekih mjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stroge mjere podbacile U Sloveniji rekordan broj umrlih od COVID-19, zaraza ne slabi: Vlada u svađi oko mjera, vodeći epidemiolog otkazao suradnju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA EKSPONENCIJALNOG RASTA Slovenska vlada naručila milijun i pol tisuća brzih testova, najavili i moguće ublažavanje mjera

Da bi se po tim kriterijima neke od mjera počele ukidati ili ublažavati, propisano je da broj hospitaliziranih ne smije biti viši od 1200, a prosječni broj novih zaraza dnevno u jednom tjednu mora pasti na manje od 1350.

Iz bolnica je jučer otpušteno na oporavak 113 pacijenata, trenutačno je hospitalizirano 1268 oboljelih od COVID-19, deset više nego u četvrtak. Broj težih slučajeva na intenzivnim odjelima povećao se s jučerašnjih 189 na 196, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U protekla 24 sata umrlo je još 49 zaraženih pacijenata pa se je ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao na gotovo dvije tisuće i trenutno iznosi - 1998.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za COVID-19, otklonila je neke kritike na račun vlade glede primjerenosti protuepidemijskih mjera i njihove učinkovitosti u suzbijanju epidemije i upozorila da poboljšanje sada teške situacije jako ovisi o disciplini i primjeni svih mjera.

Mjere i njihova učinkovitost njihova djelovanja nisu ovisni samo o stručnjacima u vladinu timu ili o vladi, nego od mnogih čimbenicima, istaknula je Beović u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika Mladina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene