Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTUPNA NORMALIZACIJA

Uzeli smo metar u ruke i provjerili može li se u javnom prijevozu držati propisani razmak i kako će izgledati vožnja u tramvaju i autobusu

Može li se ostvariti propisani razmak pod epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu?
Može li se ostvariti propisani razmak pod epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu? DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tramvaji i dezinfekcija - 1 Tramvaji i dezinfekcija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Autobus Autobus Foto: DNEVNIK.hr Može li se ostvariti propisani razmak pod epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu? Može li se ostvariti propisani razmak pod epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu? Foto: DNEVNIK.hr Sanja Mršo i Marina Bešić-Đukarić - 2 Sanja Mršo i Marina Bešić-Đukarić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sanja Mršo i Marina Bešić-Đukarić - 3 Galerija 1/7 >>
Od ponedjeljka u Hrvatskoj kreće rad brojnih do sada zatvorenih trgovina, ali i javni gradski i prigradski prijevoz.

Zagrebački prijevoznik - ZET - priprema se za normalno prometovanje u ponedjeljak. Na području grada i prigradskih naselja prometovat će autobusne linije po prilagođenom voznom redu, koji će po potrebi nadopunjavati dodatnim autobusima bude li potrebe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite Čeka nas kaos! Zbog ogromnih radova ovog vikenda nema tramvaja u nekim dijelovima grada, ukidaju se četiri tramvajske linije Ilustracija Traje očevid Krš na Kvatriću: Sudarili se tramvaj i auto, jedna osoba je ozlijeđena

Sva vozila se dezinficiraju, a građane mole da se pridržavaju socijalne distance. U prometovanje centrom grada neće se vratiti tramvaji dok se ne ispita razina vibracija i statika zbog oštećenja na zgradama izazvanih potresom.

"Uspostavit ćemo sa 111 linija koje su i prije prometovale u autobusnom dijelu, znači prometovat će i od ponedjeljka sa 130 autobusa. To je normalni javni gradski prijevoz uz plaćanje cijene karte", napomenula je Ljuba Žgela, predsjednica uprave ZET-a.

"Špricamo i dezinficiramo sve što se može na njemu, što god se može, pogotovo dijelove koje ljudi dodiruju", rekao je Goran Uroić iz ZET-a. I u svim drugim većim gradovima kreće priprema za javni prijevoz.

U Osijeku se umjesto autobusa vraćaju tramvaji, a u Rijeci i Splitu autobusi će također prometovati po nedjeljnom rasporedu koji će prema potrebi nadopunjavati dodatnim vozilima. Pogotovo u špicama odlaska na posao i povratka kući.

Spremni tramvaji u Osijeku

Nebojša Dmitrović, rukovoditelj sektora tehničkih poslova u gradskom prijevozu Osijek rekao je kako tramvaje puštaju od ponedjeljka, a da probe kreću tijekom vikenda. "Odrađujemo jer moramo pripremiti tehničke uvjete i prilagoditi na pruzi i tramvaje ispitati", kaže.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić provjerila je s metrom u rukama u jednom od tramvaja koliki je razmak između sjedišta.

Socijalnu distancu od jednog metra moguće je održati sjedenjem na sjedištima koja su s lijeve i desne strane vozila, no ne i ako putnici sjede na sjedištima koja su jedno iza drugog. Tu bi, pak, morali sjedati na svako drugo sjedište kako bi bili međusobno udaljeni jedan metar.

Također, socijalne distance neće biti ukoliko putnici budu stajali između onih koji sjede.

Sanja Mršo, voditeljica Službe marketinga osječkog GPP-a kazala je da je sve spremno za ponedjeljak.

"Sve autobusne i tramvajske linije bit će aktivne. Kontrolu ćemo prepustiti samim putnicima, vodit ćemo se njihovom savješću. Zamolit ćemo ih da se pridržavaju uputa Zavoda za javno zdravstvo te da budu na udaljenosti od jednog metra", dodala je.

"Osim toga, na samom ulazu obavezno će biti dezinficiranje ruku i prijava valjanom karticom, a putnike ćemo moliti da koriste zaštitne maske", istaknula je.

Mršo navodi da je osigurana higijena vozačkog mjesta i putničkog prostora. "Na okretištima će se obavljati dezinfekcija dnevna", dodala je Mršo.

"Morat ćemo putnike zamoliti da se pridržavaju uputa, na ulasku u vozilo da ih pročitaju kako bi znali kako se ponašati u javnom prijevozu", objasnila je i dodala da vozači neće prodavati karte u vozilima već ih građani mogu kupiti na prodajnim mjestima GPP-a i Tiska ili putem aplikacije koja je napravljena u tu namjenu.

Kako je rekla, vozači neće moći prebrojavati putnike. "Nadamo se da će putnici vidjeti ako je velika gužva i pričekati, ukoliko je velika gužva, sljedeće vozilo", zaključila je Mršo.

Riječki autobusi vozit će ljude na posao

"Preporuka je da se javni gradski prijevoz koristi samo za potrebe odlaska i dolaska na radno mjesto", napomenula je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.  

Prije korištenja prijevoza građani bi trebali voditi brigu o higijeni, oprane i dezinficirane ruke uvući u rukavice i staviti masku na lice. Držati razmak metar do dva od drugih, ne sjedati u isti red s nekim drugim ili ako je gužva pričekati drugi autobus.

Sljedeći tjedan bit će test discipline, ali i test uspostavljenih pravila. Koliko će prilagodbe i korekcija još biti, tek ćemo vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene