Vlada je donijela prvi set mjera za pomoć gospodarstvu, no ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek ne misli da će one biti dovoljne.


Ravnateljica Ekonomskog Instituta Maruška Vizek napominje kako je Vladin prvi set mjera za pomoć gospodarstvu korak naprijed, no ne misli da će te mjere biti dovoljne. "Vlada će morati građanima i poduzećima omogućiti pristup dodatnoj likvidnosti", ističe. 

Vezani članci Opća bolnica u Puli Zabranjeni posjeti u pulskoj bolnici: Pacijent i dijelatnici pozitivni na COVID-19 Kritično stanje u bolnicama, ilustracija Traže pomoć od drugih europskih zemalja da prime njihove COVID pacijente: ''Bolnice su iscrpile kapacitete''

Komentirala je i mogućnost otpisa dugova banaka. "Ovo što se događa je viša sila i jedini način na koji se kriza može premostiti jest povećanom proračunskom potrošnjom. Ovo što je trenutačno potrošeno neće biti dovoljno", ističe. 

"Rupa u proračunu će se povećavati, država će se morati zaduživati, a HNB će morati povećati otkup državnih obveznica. Europska komisija najavila je da će relaksirati ograničenja na veličinu fiskalnog deficita, što znači da su vrata povećanje deficita širom otvorena", upozorava. 

Turizam generira 12 posto hrvatskog BDP-a, a budući da je ova turistička sezona praktički propala, Vizek kaže: "Sami onda zaključite koliko bi mogao iznositi pad BDP-a."

"Velike tvrtke u pravilu imaju bolje zalihe likvidnosti i banke će biti spremnije kreditirati te velike tvrtke", kaže Vizek, koja smatra da se pažnja mora posebno usmjeriti na mjere za povećavanje likvidnosti u malim i srednjim tvrtkama koje uglavnom nemaju nikakve financijske rezerve i kojima banke puno teže daju kredite. 

"Vlada mora djelovati sad i odmah", uvjerena je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr