Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNA RASPRAVA

Saborski zastupnici izglasali Vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu, potvrđeno razrješenje Milijana Brkića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je danas po žurnoj proceduri donio paket mjera za pomoć gospodarstvu u uvjetima epidemije koronavirusa.

Hrvatski sabor danas je raspravljao o amandmanima na Vladin paket zakona koji se sastoji od 63 mjere predložene kroz 19 zakona za pomoć gospodarstvu u uvjetima epidemije koronavirusa. 

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Nakon burne rasprave paket mjera je izglasan. Po donošenju izmjena zakona oni će biti objavljeni u Narodnim novinama, nakon čega će službeno stupiti na snagu.Sjednica se nastavlja u petak raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, s Konačnim prijedlogom zakona, hitni postupak.

Zastupnici su razriješili Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora te je umjesto njega imenovan Ante Sanader.

Tijek sjednice možete pratiti u nastavku.

Na početku sjednice Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je kako apelira na vladajuće da uzmu u obzir činjenicu kako odgoda obveza građanima znači da će za tri mjeseca imati još veći problem, jer građani nisu dovoljno likvidni da ih podmire.

Mostov Nikola Grmoja rekao je kako oni traže otpis svih neporeznih davanja za cijelu godinu i otpis obveze za porez na dohodak na tri mjeseca. "To je jedini konkretan odgovor na ovu krizu. Podržat ćemo ove Vladine mjere, iako su nedostatne, ali molim vas da podržite naš amandman".

Njegov stranački kolega Miro Bulj kazao je: "Što će biti za tri mjeseca? Čeka nas kaos koji moramo riješti snažnim mjerama, a to nije odgoda. Snažna mjera je otpis obaveza, a ne odgoda i produljivanje agonije, što može produbiti ekonomsku krizu".

Vadajući su redom odbacili većinu amandmana koje je oporba podnijela.

Ivan Lovrinović kazao je kako smo suočeni s koronaekonomijom te kritizirao što Vlada nije prihvatila nijedan amandman oporbe. Naveo je da ovu krizu može riješiti HNB: "Središnja banka ima neograničenu likvidnost, mora otvoriti vrata i prozore".

Poručio je predsjedavajućem Reineru, koji mu je kazao kako nije točno da su odbačeni svi amandmani oporbe: "Imam primjedbe od svojih na Facebooku da vi spavate kad ja govorim, pa molim da me slušate". Reiner mu je odvratio da to nije istina te ga je upravo zato i upozorio na netočnost s amandmanima.

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti.

U tom članku stoji da se "u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

Sabor je i mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti, zato tražimo da se u okviru Odbora otvori spomenuta rasprava", rekao je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

"Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti“, kazao je Bauk.

"Dobro je, i Ustavom je propisano, sa to Sabor donese dvotrećinskom većinom, da donese i koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati“, istaknuo je te dodao kako je u postojećoj situaciji, zakonito i uredno funkcioniranje države za građane puno važnije nego je bilo prije.

"Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena“, kazao je i poručio kako „treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje“, jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

"Država mora funkcionirati uredno, zakonito i nikakve zlouporabe povjerenja, koja su dobila neka državna tijela, u ovoj situaciji ne bi se trebala događati“, naglasio je Bauk.

Mjere vrijedne 30 milijardi kuna

Mjere iz paketa pomoći vrijedne su više od 30 milijardi kuna, a njima se nastoji u prvom redu očuvati radna mjesta.

Paket obuhvaća mjere odgode plaćanja poreza u razdoblju od tri mjeseca, a iznose do 12 milijardi, isplate neto plaće poslodavcima koji će zadržati radnike bit će oko 5 milijardi, moratorij na plaćanje rata kredita prema bankama i HBOR-u oko 17 milijardi te sektorske mjere oko milijardu kuna (D.B./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene