Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTANIMO ODGOVORNI

U Hrvatskoj šestero novih zaraženih, među njima i malo dijete, ukupan broj popeo se na 2243. Preminule još dvije osobe

84 dana kriznog stožera - 3
84 dana kriznog stožera - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija 84 dana kriznog stožera - 3 84 dana kriznog stožera - 3 Foto: DNEVNIK.hr 84 dana kriznog stožera - 5 84 dana kriznog stožera - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 84 dana kriznog stožera - 4 Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj imamo šest noovooboljelih i dvije preminule osobe.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze, a umrle su dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere Slika nije dostupna Sastao se s ravnateljem Beroš u Zagorju: Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama postaje centar za COVID?

"Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je šest, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243", rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Četvero je novooboljelih iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC-u Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u posljednja 24 sata njih 1820. Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru.

Ukupno su na današnji dan bolesna 133 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba.

Mjere za turizam

Ministar turizma Gari Cappelli govorio je o mjerama za turizam. "Turisti dolaze. Imamo pojačan dolazak iz Slovenije", kazao je ministar.

"Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa svim službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27. svibnja napravit ćemo aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već će to unaprijed ispuniti i granicu prijeći brzo. Krajem mjeseca dopustit ćemo ulazak iz drugih zemalja koje imaju sličnu epidemiološku situaciju", otkrio je Cappelli.

"Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Njemačka će u lipnju omogućiti odlazak svojih građana u inozemstvo, isto vrijedi i za Poljsku. Turisti koji dolaze neće moći reći da se neće znati ponašati u Hrvatskoj, dobit će prave informacije", kazao je. 

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje će brojke ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Kulturna događanja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će se što više poticati događanja na otvorenom te je govorila o četvrtoj fazi popuštanja mjera.

"Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći je broj upita o događajima koji okupljaju više od 500 ljudi. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za sva takva događanja organizatori obrate Ministarstvu kulture", kazala je.

"Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana, najviše iz Slovenije. Mi smo s turizmom krenuli, ali hrvatski granični prijelazi jedini su prijelazi u EU-u s gužvama", rekao je ministar Davor Božinović. 

"Ulazak turista pratit će epidemiološka struka i HZJZ", dodao je. 

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Božinović je istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a to se dosad putem mail adrese nije moglo dobiti. Dodao je da granična policija kroz tu aplikaciju rješava 90 posto upita.

Božinović je precizirao da je riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. ''Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u mogu prolaziti bez ikakva zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera'', dodao je.

"DIP je poslao upit o izborima"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je kako je predsjednik DIP-a Đuro Sessa uputio dopis prema HZJZ-u, kako bi HZJZ napravio popis mjera za parlamentarne izbore. "Radit ćemo na tome. Održali smo sastanak. Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnih momenata, a koji su bitni za funkcioniranje preporuka za izbore. Počet ćemo ih pisati", kazao je.

Capak se ne slaže s tvrdnjom da Hrvatska nema niti jednu mjeru za turiste koji dolaze u Hrvatsku. 

"Nije istina da nemamo nikakvu mjeru. Napravili smo preporuke za građane koji prelaze granicu o ponašanju u prvih 14 dana." Napominje kako imamo puno bolju epidemiološku situaciju od drugih turističkih zemalja.  

Cappeli je odgovorio na pitanje što ako se dogodi neko žarište na jednom od otoka. Poručuje kako i za to postoji točna procedura.

"Ljudi znaju da su putujući svijetom u riziku. Mi imamo jasnu sliku i jasan način borbe protiv ovog virusa. Turisti nam kažu - vi ste dosljedni. Ako se dogodi nešto, zdravstveni sustav ima plan. U gradovima u kojima očekujemo veći broj turista imamo bolnice koje su spremne na to. Naše javno zdravstvo u ovoj se situaciji itekako iskazalo", rekao je.

"Ako se svi budu držali preporuka, onda se možemo nadati dobrom rezultatu i kada je u pitanju turizam, a i kada je u pitanju zdravstvena situacija", kazao je ministar Božinović. 

Capak je govorio o epidemiološkim pretpostavkama za otvaranje škola i zašto se ne mogu vratiti viši razredi u škole.

"Ministarstvo je zatražilo da napravimo procjenu samo za vrtiće i niže razrede. Ja na to pitanje ne mogu ovako odgovoriti, trebalo bi mi malo vremena. Ako ministarstvo zatraži takvu procjenu, mi ćemo im je dati", kazao je. 

Lokalni stožeri o novooboljelima

Lokalni stožeri ranije su javili o šestero novozaraženih.

Od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo je dijete iz mjesta Gat, koje je zajedno s majkom pozitivnom na koronavirus od ranije bilo u samoizolaciji, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite. U Brodsko-posavskoj županiji četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom - dvoje su povratnici iz Njemačke i dvoje iz Švedske, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Sve četiri osobe srednje su životne dobi i s blagim simptomima, rekao je ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić.

Dvoje od njih stiglo je iz Njemačke, a dvoje je iz skupine od ukupno 15 osoba koje su se u četvrtak iz Švedske vratile u Hrvatsku. Za 12 od 15 povratnika iz Švedske nalazi su negativni, dok se za jednu osobu ponavlja testiranje uzoraka.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene