Obavijesti Video Pretražite Navigacija
730 novih slučajeva zaraze

Stožer protiv popuštanja mjera, Markotić o teškim posljedicama COVID-a: "Nema puno objašnjenja za to"

Aktualno Galerija Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.HR Nacionalni stožer Nacionalni stožer Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr +2 Članovi Nacionalnog stožera Galerija 1/7 >>
U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 17 ljudi. Ministar Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare Stožera kako za sada nema popuštanja mjera. Ministar Božinović komentirao je prosvjed poduzetnika.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926. Među njima su 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 23.3637 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5088 preminulo, ukupno su se oporavile 225.623 osobe, od toga 323 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 13.782 osobe. Do danas su ukupno testirane 1.206.372 osobe, od toga 7023 u posljednja 24 sata, priopćio je Stožer. 

Dok je Stožer izvještavao o najnovijoj epidemiološkoj situaciji na glavnom zagrebačkom trgu, odvijao se veliki prosvjed nezadovoljnih ugostitelja i poduzetnika. Prosvjed pratite OVDJE.

730 novih slučajeva zaraze

15 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu

Vera Katalinić-Janković iznijela je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj na konferenciji za medije Nacionalnog stožera. "Postotak pozitivnih danas je 10,4. Prosjek starosti preminulih je 79 godina, najmlađa osoba imala je 58 godina, a imala je brojne komorbiditete. Do sada su cijepljene 59.064 osobe. Utrošeno je više od 87.000 doza cjepiva", kazala je. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako ovaj tjedan imamo 15 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu. "Po smrtnosti smo na 19. mjestu na svjetskoj ljestvici, što znači da smo se pomaknuli za jedno mjesto. Najviša je incidencija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a najniža u Istarskoj. Sedmi smo u EU-u po stopi incidencije", kazao je Capak.

"Zaprimili smo 535 prijava nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 15 nuspojava na Modernino cjepivo. Samo su dvije ozbiljne reakcije na Pfizerovo cjepivo, ostalo su sve blage reakcije", dodao je. 

Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr

Profesorica Alemka Markotić osvrnula se na posljedice tzv. dugog COVID-a. "Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama, što opterećuje zdravstveni sustav.

Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema puno  objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći su problemi s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćenje i zdravstvena skrb", rekla je Markotić.

"Danas imamo bolesnika koji je mjesec i pol kod nas i još uvijek je pozitivan, što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe", kazala je Markotić. 

Popuštanje mjera? Ništa od toga...

Ministar Vili Beroš rekao je da nema prostora za popuštanje mjera i da neke zemlje u EU-u imaju rigoroznije mjere. 

"Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenja. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi, problemi s cijepljenjem. Ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u svijetu i Europi", rekao je Beroš i dodao: 

"Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u više od 20 zemalja EU-a. Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo", napominje. 

O prosvjedu poduzetnika: "Najveći dio poduzetnika je otvoren" 

Načelnik Stožera Davor Božinović komentirao je prosvjed poduzetnika podsjetivši kako je svojedobno bio pritisak javnosti da se objekti zatvore. "To je bilo prije dva mjeseca. Od tada zbog provedbe mjera brojevi su nam počeli padati i oni već šest tjedana padaju, ali nisu došli na razinu koja je nezanemariva", kazao je. 

Božinović napominje kako su oni već popustili mjere, poput onih vezanih za škole. Napominje kako čine sve da bi bilo otvoreno što više toga. Najavio je kako će 15. veljače ići novi set mjera te da će, kaže, promišljati o svemu. 

"Kod nas je registrirano 215.000 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000, što znači da je najveći dio poduzetništva otvoren. Nerealna mi je situacija da je Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u poziciji da zbog toga trpimo kritike koje nisu opravdane. Uzimamo sve u obzir. Jasno nam je da su poduzetnici u teškoj situaciji, ali iza odluka Stožera uvijek je struka", ističe.

Alemka Markotić napominje kako je još uvijek dosta bolesnih u Europi, da oni mogu donijeti i mutirane viruse te da mjesta za popuštanje mjera nema. "Pred nama su još hladni dani. I dalje moramo biti iznimno oprezni ako ne želimo pogoršanje koje bi nas vratilo unazad", kazala je Markotić. 

Capak je komentirao registraciju ruskog cjepiva. "Nema prepreka da se podnese zahtjev EU Agenciji za lijekove da se to cjepivo registrira. Ako se to dogodi sada, to bi moglo biti registrirano za dva mjeseca, koliko obično traje procedura", kazao je Capak. 

Svečanost sv. Vlaha u Dubrovniku

Ministar Božinović komentirao je svečanost sv. Vlaha u Dubrovniku. Kaže kako nema informacija da je bilo kršenja epidemioloških mjera i da je odluka o dopuštanju svečanosti bila ispravna. "To je tradicija i ne bi imalo smisla prvi put u povijesti je prekinuti", kazao je. 

Profesorica Markotić izvijestila je kako je održan sastanak o sekvencioniranju virusa i praćenju novih sojeva virusa. "Testirat će se 200 uzoraka tjedno za Hrvatsku", kazala je i dodala: "Situacija se prati. Bit će problem jer nedostaje reagencija na tržištu, jer se krenulo u masovno sekvencioniranje", dodala je. 

Ponovo se osvrnula na dugi COVID i odgovorila na pitanje o cijepljenju starijih ljudi. "Liječenje tih bolesnika se prati. Pratimo te ljude i oni imaju upute prije nego što budu otpušteni, da javljaju neuobičajene tegobe. Počelo se vrlo ozbiljno pristupati i tom problemu", istaknula je.  

Capak je rekao kako je jučer održan sastanak s predstavnicima AstraZenece. Kaže kako postoji više znanstvenih studija, a bitno je, kaže, da je EU Agencija registrirala cjepivo za starije od 18 godina.

"Za sada se ništa neće mijenjati za osobe starije od 18 godina", dodao je. Božinović se ponovo osvrnuo na prosvjed poduzetnika rekavši kako je PU zagrebačkoj prijavljeno da će tamo biti 25 ljudi. Napomenuo je da ne zna koliko je sada ljudi na prosvjedu. "Nama je najmanje toga uskraćeno u ovome trenutku i nadam se da će epidemiološka situacija biti takva da tako i ostane", upozorio je na kraju presice Stožera. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene