Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neslaganja u vladi

Slovenija vrije, ministar zdravstva traži još oštrije mjere, prijeti i ostavkom: "Još nismo došli do stabilnog stanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar potvrdio je u utorak da je vladi predložio strože epidemiološke mjere od onih koje su sada na snazi, s čime se ostali u vladi ne slažu, ali je zanijekao da je zbog toga najavio ostavku.

U odgovoru medijima preko twittera ministar Tomaž Gantar je naveo da epidemiološka situacija u zemlji još nije stabilna iako neki govore o relaksaciji mjera, za što je prerano, te se zato zalaže za nove, strože mjere koje bi bile na snazi kraće vrijeme, odnosno dva tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Manje novooboljelih Smiruje se peti val zaraze: Kod susjeda i dalje trend pada brojki, Vlada u utorak odlučuje o ublažavanju mjera

"Morali bismo ograničiti djelatnosti koje nisu nužne, zatvoriti javni promet, a najvažnije je da ne smijemo ublažavati sadašnje mjere jer još nismo došli do stabilnog stanja", naveo je.

Premda tvrdi da u sadašnjem trenutku ne razmišlja o ostavci niti mu je to nagovijestio premijer Janez Janša, Gantar tvrdi da očekuje da se njegova stajališta uvažavaju jer je on odgovoran za zdravstveno stanje.

"Ako se moji prijedlozi ne uvažavaju, onda će prije ili kasnije doći do situacije da se više neće moći raditi, no u ovom trenutku i vezano na epidemiološke mjere o tome nije bilo govora niti s moje strane niti sa strane predsjednika vlade", naveo je Gantar novinarima.

Neki mediji navode da su Gantar, ali i stručna skupina vlade u kojoj su epidemiolozi i drugi eksperti, predlagali da se na određeno razdoblje, dok se epidemija ne dovede pod kontrolu, uvedu striktne mjere koje su vrijedile na početku proljetnog prvog epidemijskog vala, pa i neka stroža ograničenja, poput zabrane napuštanja mjesta stanovanja izvan radijusa od jednog kilometra, što Gantar nije potvrdio.

Slovenska vlada inzistira na tome da zadnji dani daju nadu da se epidemija stišava, ali ističu da se mjera moraju pridržavati svi. Vlada smatra da će reprodukcijski broj širenja epidemije i broj novih zaraza nastaviti padati, a stanje se normalizirati oko Božića, kad bi se mjere mogle ukinuti.

Kako prenose slovenski mediji, drakonskim novim mjerama posebno se u vladi usprotivio ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji inzistira da treba balansirati između djelomičnog zatvaranja društvenog života i što normalnijeg odvijanja ekonomske aktivnosti, kako ne bi došlo do još većeg gospodarskog pada u ovoj i dijelu iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene