Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija
Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Foto: Afp

Zbog nastavka poboljšanja epidemiološke situacije slovenska vlada donijela je odluku o daljnjem popuštanju epidemioloških mjera, pa se od subote dopuštaju okupljanja do 50 sudionika na javnim priredbama umjesto deset kao do sada, a uz posebnu dozvolu Instituta za javno zdravlje i više.


Isti broj ljudi smije biti i prilikom vjerskih obreda na otvorenom prostoru, a u crkvama se broj ograničava na polovicu sjedećih mjesta, dok je obveza nošenja maski na javnim mjestima i dezinficiranja u zgradama s više stanova produžena do 23. svibnja.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenci od ponedjeljka birati koje će cjepivo primiti: "Imamo ga dovoljno..."

Od ponedjeljka će se ponovo u normalnom režimu odvijati nastava u svim srednjim školama i na fakultetima, vrijeme rada lokala i ugostiteljskih objekata produžava se do 22 sata, a ukida se i najveći dio restrikcija za sportske priredbe i kulturne djelatnosti.

Vlada je objavila da je u Sloveniji u posljednja 24 sata, s 4636 testova, potvrđeno 597 zaraza, odnosno 12,9 posto, dok je sedmodnevni prosjek zaraze u jednom danu 494, a nastavlja se pozitivan trend i drugih indikatora epidemije.

U bolnicama je trenutačno 450 oboljelih od COVID-19, od čega ih je 123 na intenzivnim odjelima, a u posljednja 24 sata umrlo je četvero oboljelih.

Prema projekcijama vlade, Slovenija bi iz sadašnje "žute" faze epidemije mogla početkom lipnja stupiti u "zelenu" fazu, kada bi otpala skoro sva dosadašnja ograničenja, uz zadržavanje osnovnih higijenskih mjera.

Potvrđeno je da je u zemlji utvrđen prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, kod mlađeg muškarca koji je doputovao iz Indije, no epidemiolozi u tome za sada ne vide posebnu opasnost, a ističu da će i što brža odluka na cijepljenje kod stanovništva na svjetskoj razini smanjiti mogućnost mutacije virusa.