Obavijesti Video Pretražite Navigacija
propisane nove mjere

Slovenija u problemima: Imaju drugi najveći broj dnevnih zaraza od početka epidemije – ''Drugi val stigao je ranije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u protekla 24 sata, s 2616 testova, potvrđeno 136 novih zaraza koronavirusom, a zabilježen je i novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o velikom povećanju dnevnih zaraza u odnosu na prethodni dan, kada ih je bilo 88 na 2335 testiranih, te drugom najvećem broju od do sada rekordnih 137 novih dnevnih infekcija, koliko ih je bilo prošli četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Najviše novozaraženih otkriveno je u Ljubljani (21 slučaj), zatim u Mariboru (9) i Slovenj Gradcu (8), a ostali su slučajevi raspoređeni na više desetaka općina u zemlji. Prema podacima ministarstva zdravstva, od početka epidemije do sada su u Sloveniji potvrđene 4694 zaraze koronavirusom, trenutačno su 1383 aktivna slučaja. Jučer je iz bolnica nakon oporavka na kućno liječenje otpušteno 13 pacijenata, a primljeno je osam novooboljelih. Trenutačno je hospitalizirano 65 pacijenata zbog bolesti COVID-19, od čega ih se deset liječi na odjelima intenzivne njege, a do sada su od posljedica te bolesti umrle 143 osobe.

''Drugi val stigao ranije''

Bojana Beović, glavna infektologinja u stručnoj skupini vlade za COVID-19, rekla je da se radi o drugom valu epidemije, koji je u Sloveniju došao brže nego što se očekivalo jer se smatralo da će uslijediti tek u studenom ili prosincu. Po njezinim riječima, radi se o lokalnim transmisijama koje su posljedice veće učestalosti druženja ljudi u zatvorenim prostorima nego što je to bio slučaj proteklih ljetnih mjeseci.

Epidemiolozi očekuju da bi do smirivanja drugog vala moglo doći za desetak dana, nakon što se vidi učinak djelovanja novih restriktivnih mjera koje je vlada propisala prošli tjedan. Radi se o ograničavanju rada lokala, koji smiju raditi najviše do 22:30, obveznom nošenju maski u školama, ali i na otvorenim mjestima, poput tržnica, ako se ne može održavati socijalna distanca, te nekim drugim strožim mjerama i preporukama, poput obveze mjerenja temperature u radnim sredinama, za što su odgovorni poslodavci. Beović je naglasila presudnu važnost da stanovništvo nosi maske svuda gdje je to propisano kako bi se epidemija stišala, a za zimsko razdoblje održala sposobnost zdravstvenih kapaciteta za prijam povećanog broja teže oboljelih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene